Actualitate

Bulgaria, văzută ca un cal troian rusesc în interiorul UE

Echilibristica Bulgariei, care încearcă să îşi demonstreze loialitatea faţă de UE dar menajează în acelaşi timp Rusia, a generat suspiciuni în Europa, unde ţara apare ca un cal troian rusesc, afirmă un politolog.

Sărbătoarea "rusofilă" anuală de la Lacul Koprinka, în centrul Bulgariei, a atras 7.000 de persoane, sub supravegherea atentă a candidaţilor mai multor partide, relatează Mediafax.

Uniunea Europeană este principalul susţinător financiar al Bulgariei, care face parte şi din NATO. Dar mulţi bulgari înclină către est. Astfel, 40 la sută dintre ei se opun sancţiunilor impuse Rusiei de occidentali pentru politica sa faţă de Ucraina, în raport cu 13 la sută care le aprobă, potrivit unui studiu al institutului Mediana.


Într-un mesaj citit la Lacul Koprinka, ambasadorul Rusiei Iuri Isakov a salutat faptul că această reuniune este atât de bine "înrădăcinată în inimile bulgarilor, în pofida conjuncturii schimbătoare".

Cele două ţări au limbi similare, alfabet chirilic şi aceeaşi religie. În timpul dictaturii comuniste, Bulgaria a fost aliatul cel mai fidel al Moscovei.


"Tentativele Occidentului de a se opune popoarelor noastre înfrăţite sunt destinate eşecului", asigură Danail Dimitrov, în vârstă de 38 de ani, întâlnit de AFP la "sărbătoarea rusofilă". Acest profesor de istorie invocă războiul ruso-turc din 1977-1878, care a pus capăt celor cinci secole de dominaţie otomană în Bulgaria.

Nostalgia "fratelui" mai mare se manifestă la unii bulgari cu atât mai mult cu cât după un sfert de secol de democraţie, mica naţiune balcanică având 7,4 milioane de locuitori rămâne cea mai săracă din UE.


Înaintea alegerilor anticipate, tensiunea dintre Uniunea Europeană şi Rusia este o speranţă pentru partidul ultranaţionalist Ataka. La Lacul Koprinka, liderul său Volen Siderov a promis să facă totul pentru a evita ca Bulgaria să devină o "platformă de tir" împotriva Rusiei.

Dintre marile formaţiuni, la sărbătoarea prorusă au fost prezenţi socialiştii, care au susţinut Guvernul "tehnocrat" destituit în iulie. Mai nuanţaţi decât Ataka, ei promovează o "politică echilibrată" între Est şi Vest pentru apărarea "intereselor naţionale".

Etichete: bulgaria
abonare newsletter