Actualitate

Președintele Ucrainei Petro Poroşenko, în vizită la Casa Albă

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, este primit ca oaspete de marcă, joi, la Washington, unde va susţine un discurs în Congres şi va avea o discuţie faţă în faţă cu preşedintele Barack Obama, dar vizita sa are puţine şanse să aducă noi angajamente.

Fostul om de afaceri în vârstă de 48 de ani ar urma să pledeze cu forţă pentru ca ţara sa să obţină un „statut special” de aliat non-membru NATO. „Contez pe sprijinul dumneavoastră”, a declarat el, marţi, la Ottawa în faţa Parlamentului canadian, cu o zi înaintea primei sale vizite în Statele Unite de la alegerea sa la preşedinţie, la începutul lui iunie.

La două zile după ratificarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, viitorul Ucrainei rămâne încărcat de incertitudine după un conflict de cinci luni soldat cu aproximativ 2.900 de morţi şi peste jumătate de milioane de persoane strămutate. Armistiţiul semnat la 5 septembrie între Kiev şi rebelii proruşi rămâne fragil.


„Sunt bucuros să văd că partenerii noştri europeni şi americani înţeleg că ne luptăm nu numai pentru integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei, ci şi pentru securitatea mondială”, sublinia vineri la Kiev Poroşenko, cerând o „nouă strategie în termeni de securitate”.

Obama a reiterat de mai multe săptămâni că Statele Unite vor continua să ofere o asistenţă militară neletală şi formare armatei ucrainei, subliniind însă că Washingtonul nu intenţionează să recurgă la forţă în această ţară.


„NATO trebuie să îşi asume angajamente concrete pentru a ajuta Ucraina să modernizeze şi să îşi consolideze forţele de securitate”, a pledat el la Tallinn, în Estonia, amintind că Ucraina nu face parte din Alianţa Nord-Atlantică, a cărei cartă prevede solidaritate între membri în caz de agresiune.

Casa Albă a rămas evazivă cu privire la eventualele anunţuri cu ocazia acestei vizite dar a sugerat clar că este vorba înainte de toate de trimiterea unui mesaj puternic.


Această întâlnire „este un simbol clar pentru toată lumea şi în special pentru poporul ucrainean„, a subliniat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Executivului american.

Ultimele Stiri
abonare newsletter