Actualitate

Ce se întâmplă cu gunoaiele clujenilor până în 2015

Vechea rampă de gunoi de la Pata Rât trebuia închisă încă de acum patru ani, dar nici acum nu s-a realizat acest lucru.

Un protocol semnat de Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Salprest Rampa, firma care administrează rampa de gunoi stabilește modul în care vor fi depozitate gunoaiele clujenilor până în anul 2015 când ar trebui să se deschidă centrul ecologic de deșeuri. Astfel, deșeurile vor fi depozitate pe două rampe temporare aflate la Pata Rât, una dintre ele fiind deja autorizată de Agenția pentru Protecția Mediului, iar a doua fiind în curs de autorizare. “Necesitatea încheierii protocolului privind reglementarea depozitării deșeurilor din județul Cluj pe platformele de stocare temporară, autorizate și în curs de autorizare până la deschiderea celulei de la depozitul nou, ecologic, dar nu mai târziu de 31.12.2015, precum și monitorizarea depozitului neconform de la Pata Rât este justificată de împrejurarea că, până în prezent, nu a fost deschisă prima celulă din proiectul Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi discutat în ședința de Consiliu Local de joi. Proiectul prevede însușirea de către Primăria Cluj Napoca a protocolului privind reglementarea depozitării deșeurilor.

Rampa veche trebuia închisă de patru ani

În documentul citat este precizat și faptul că depozitul neconform de la Pata Rât va fi monitorizat. Groapa neconformă de gunoi trebuia închisă încă de acum patru ani, dar nu s-a putut realiza acest lucru din cauza problemelor legate de proprietate. Abia la mijlocul lunii august, depozitul de deșeuri a trecut din administrarea Primăriei Cluj-Napoca în cea a Consiliului Județean. Acum vor urma demersurile pentru închiderea vechii rampe, iar până la deschiderea centrului ecologic de deșeuri vor funcționa cele două platforme temporare. 


Probleme cu noul centru de deșeuri

Monitorul de Cluj a semnalat în nenumărate rânduri neregulile referitoare la construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. Printre probleme se numără și faptul că o expertiză geotehnică relevă faptul că lucrările executate la Centrul de Deşeuri conţin grave deficienţe care pun în pericol întregul amplasament, experţii clujeni îndrăznind să numească această lucrare una “malefică”. După ce în luna iunie spunea despre acest proiect că “până în martie totul a fost perfect”, la începutul lunii septembrie, Mariana Raţiu recunoaşte că lucrările sunt “ilegale”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter