Actualitate

Licitația de 30 milioane euro pentru curățenie stradală, anulată din nou

Desemnarea unei alte firme care se va ocupa de salubritatea stradală și deszăpezire în Cluj-Napoca a ajuns la un nou blocaj.

În 27 august, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a anulat rezultatul rundei a doua a licitației astfel că RER Ecologic Oradea și RER Ecologic Buzău, firmele  câștigătoare din această fază au pierdut licitația. În prima etapă a procedurii de atribuire a câștigat firma Supercom, apoi CNSC a stabilit că oferta era neconformă, celelalte patru firme participante (Brantner Vereș, Rosal, Polaris M Holding și Romprest) fiind descalificate.

Primăria are două variante

După decizia CNSC din 27 august, o comisie de specialitate se va întruni pentru a hotărî ce vor face autoritățile locale mai departe. Primarul Emil Boc a subliniat că în aceste condiții sunt două alternative: autoritățile locale să atace în instanță decizia CNSC sau să reia procedura de licitație. “Nu știu ce va spune comisia. Aștept să se întrunească în următoarele zece zile și să îmi dea o propunere”, a declarat Boc.


 Două instituții de stat, două decizii diferite

Potrivit primarului, atribuirea unui nou contract pentru salubritate se află în acest blocaj din cauze care nu depind de autoritățile locale, ci de două instituții alte statului care se contrazic când vine vorba de legi. “Aștept raportul comisiei pentru că din nou există rapoarte și prevederi contradictorii ale autorităților statului. Pe de o parte, Autoritatea Națională de Reglementare în Servicii Comunale (ANRSC) a spus că se aplică o anumită lege, iar CNSC a spus că se aplică o altă lege. Din nou, Primăria, în această licitație este pusă la mijloc pentru a se hotărî în decizii contradictorii ale autorităților statului”, a declarat Boc.

Conform conducerii Primăriei, cei de la ANRSC au spus că legea pe care o au nu are norme metodologice aprobate și din acest motiv se aplică o altă lege, iar CNSC a spus că nu este bună poziția ANRSC și că trebuie aplicată cealaltă lege.


Nu vor fi probleme cu salubritatea

În ciuda faptului că atribuirea contractului nou pentru salubritate este blocată, primarul a dat asigurări că nu vor fi probleme legate de curățenia stradală. “Clujenii nu vor avea probleme cu salubrizarea stradală. Avem contract în exercițiu, merge mai departe până când se adjudecă noua licitație, numai că nu putem sta în acest provizorat determinat de prevederile contradictorii din legi plus interpretarea total diferită a autorităților statului”, a explicat Boc.

Contractul pentru salubritate stradală și deszăpezire va fi semnat pentru o perioadă de opt ani, are o valoare de 30 milioane de euro și procedura va fi împărțită pe două sectoare.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter