Actualitate

Exproprieri cu scandal la Gilău pentru Autostrada Transilvania

Proprietarii unor terenuri din localitatea clujeană Gilău, pe care ar trebui să fie contruită Autostrada Transilvania, sunt hotărâţi să dea în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale după ce Statul român nu le-a ofert decât 46 de bani pentru un metru pătrat de teren arabil şi 14 bani pentru fâneţe.

În această situație se află Gheorghe Maier, unul dintre clujenii nemuțumiți de prețul pe care Staul vrea să îl ofere pentru pământul său.

Potrivit Digi24.ro, Gheorghe Maier a moştenit de la bunicul său terenul de aproape un hectar care stă acum în drumul autostrăzii. Constructorii au intrat cu buldozerul pe pământul omului şi i-au distrus aproape jumătate din suprafaţă. La fel s-a întâmplat şi pe terenurile celorlalţi săteni care urmează să fie expropriaţi.


„Nu vrem să rămânem nici noi chiar aşa în bătaie de joc, e vorba de un teren şi un pământ pe care îl moştenim de la bunici şi pe ei i-au costat, poate şi-au tras de la gură şi au făcut sacrificii”, spune Gheorghe Maier, conform Digi24.ro.

„Ne-au derutat şi ne-au deranjat enorm de mult pentru că ne-au luat sufletele, sufletele ni le-au luat pentru 40 de bani metrul pătrat”, spune un alt localnic.


„Eu bătrân, dar copiii mei să meargă să pună un strat, o ceapă, un morcov, un pătrunjel, unde-l pun? Pe casă? Deasupra? Să-mi cumpere grădină, domnule!”, cere un alt sătean.

Potrivit aceleași surse, localnicii sunt revoltaţi de preţul infim pe care statul îl oferă pentru pământurile lor: între 40 şi 50 de bani pe metrul pătrat. Şi-au făcut o asociaţie şi spun că vor da în judecată Compania de autostrăzi.


„0,46 de bani pe metru pătrat? Nu-i bine. Alţii unde s-a făcut autostrada au luat bani bine”, argumentează un sătean.

„În jurul Braşovului s-a ajuns la 200 de euro pe metru pătrat. Pe metru pătrat! Şi noi primim 40 de bani, ceea ce este inacceptabil şi-atunci vom încerca la început o negociere şi dacă nu vom merge în instanţă de judecată”, spune Nicolae Șandor, președintele de comitet al asociației expropriaților.


„N-o să ne oprim, până la Strasburg sau la forurile superioare, să arătăm ce bătaie de joc e asupra ţăranului”, declară Dumitru Sfârlea, primarul comunei Gilău.

În luna mai, Guvernul a aprobat demararea procedurii de expropriere pe raza comunelor Gilău şi Gârbău din judeţul Cluj, pentru continuarea lucrărilor la autostrada Transilvania. Suma destinată despăgubirilor este de aproximativ 660.000 de lei pentru o suprafaţă totală de 90 de hectare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter