Actualitate

Bloggerii s-au întors din călătoria de promovare a Clujului: “Oamenii au reacţionat mai bine la numele de Transilvania”

Inițiatorii proiectului CJX, Gabriel Aldea și Dan Ciulea, s-au întors din călătoria de promovare a Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană și au povestit prin ce au trecut. Timp de 35 de zile ei au vizitat 16 oraşe din Europa, foste, actuale și viitoare Capitale Culturale Europene.

Pe 22 iunie, bloggerii clujeni Gabriel Aldea și Dan Ciulea, au început o călătorie de 35 de zile prin 16 orașe din Europa unde au promovat Clujul ca şi Capitală Europeană a Tineretului în 2015 și ca posibilă viitoare Capitală Culturală Europeană în 2021.

“Această călătorie a însemnat  peste 10.000 de km cu mașina, şase zboruri cu avionul, 80 de articole scrise și 100 GB filmări”, spune clujeanul Dan Ciulea.


Gabriel Aldea spune că pe parcursul călătoriei au avut parte şi de experienţe neplăcute şi chiar de situaţii de criză.

“Am avut și experiențe plăcute și experiențe neplăcute, situații de criză, de frică, multe stări am trăit. Fiecare oraș a însemnat câte o idee pentru noi. Multe dintre acestea le-am scris în articole, iar o bună parte sunt păstrate pentru Asociație. În general, majoritatea oamenilor reacționează mai ușor la numele de Transilvania decât la Cluj. De la fiecare oraș putem lua câte ceva, atât proiecte de success implementate corect, cât și greșeli, situații pentru care ne-am putea pregăti sau le-am putea evita”, povestește Gabriel.


De altfel, cei doi povestesc despre cea mai des întâlnită greșeală, care ar trebui evitată.

,,Când intră politicul și vrea să facă după bunul lui plac. Slovenia e un exemplu destul de puternic, s-a pornit chiar o revoluție ce a ajuns națională, a căzut primarul și chiar Guvernul din cauza Capitalei Europene. Sau sunt alte țări care au avut o echipă bună, au câștigat proiectul, iar după, a venit politicul, a schimbat echipa și au pus ei oamenii lor. Însă, sunt și orașe care au știu să evite acest lucru, Riga, actuala Capitală Culturală Europeană, de exemplu, și-a format un comitet, membri și din partea administrativ-locală, și ministere și ONG-uri”, spune Dan Ciulea.


Florin Moroşanu, directorul Asociaţiei Asociației Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană, a precizat că rezultul călătoriei este unul “extraordinar”.

“,Prima data am receptat cu frică acest proiect. Rezultatul mi se pare extraordinar. Și prin felul în care s-a dezvoltat și prin materialele pe care le-au adus. Informațiile pe care le-au adus, unele dintre ele le cunoșteam și noi, altele sunt tipuri de proiecte care pot fi dezvoltate în următoarea perioadă. În septembrie vrem să anunțăm liniile de program, iar după acest moment, avem deja ceva palpabil. Până acum aveam o viziune, o strategie, un concept. Acum, deja iese la suprafață”, a declarat Moroșanu.


În 14 august va avea loc depunerea proiectelor de identitate vizuală a candidaturii Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, iar în perioada 18-31 august expunerea acestora. Câștigătorii vor fi desemnați în 8 septembrie.

Cele 16 oraşe pe care cei doi le-au vizitat sunt Pecs (Ungaria), Linz (Austria), Maribor (Slovenia), Genoa (Italia), Marseille (Franţa), San Sebastián (Spania), Guimarães (Portugalia), Lille (Franţa), Mons (Belgia), Luxembourg, Essen (Germania), Leeuwarden (Olanda), Riga (Letonia), Plzen (Cehia), Wroclaw (Polonia), Kosice (Slovacia), iar la întoarcere cei doi au vizitat şi oraşul Sibiu.


Cei doi au plecat din Cluj-Napoca cu aproximativ 7000 de euro, bani primiţi de la sponsori.

Potrivit lui Moroşanu, asociaţia pe care o conduce a reuşit să strângă 15.000 de euro din mediul privat și 50.000 de euro de la bugetul local pentru susţinerea Clujului la titlul de Capitală Culturaă Europeană.

Articol scris de Mădălina Nica, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

abonare newsletter