Actualitate

Mitropolia Clujului: Bisericile să dezvolte site-uri, să fie unde merg oamenii, în spaţiul virtual

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului propune ca bisericile să dezvolte site-uri oficiale, actualizate continuu şi construite astfel încât să fie atractive, deoarece “Biserica trebuie să meargă acolo unde merg oamenii, chiar dacă spaţiul este virtual".

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, intitulat “Ortodoxia transilvană în confruntare cu secularismul de azi”, Biserica nu trebuie să rămână indiferentă la dezvoltarea societăţii şi tehnicii.

“Biserica dispune în acest moment de un trust media, dar acesta nu poate realiza singur sarcina misionară sau reacţia de răspuns la violenţa limbajului bolovănos şi subtilei manipulări în numele unei aşa-zise modernizări spirituale. Trebuie încurajate şi sprijinite, astfel, toate unităţile bisericeşti să dezvolte site-uri oficiale, actualizate continuu şi construite în aşa fel încât să devină atractive şi interesante, realizând un dialog pe problemele cu care se confruntă astăzi, mai ales tinerii, construindu-se un spaţiu de expresie viu şi adecvat misiunii Bisericii noastre. Nu trebuie să rămânem indiferenţi la aceste dezvoltări ale societăţii şi tehnicii, Biserica trebuie să meargă acolo unde este nevoie de ea, acolo unde merg oamenii, chiar dacă este vorba de spaţiul virtual”, spun reprezentanţii Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.


Aceştia susţin că se poate ajunge, astfel, la realizarea stării de comuniune, “ca o replică faţă de exprimarea singulară, reţelele de socializare fiind de cele mai multe ori un refugiu pentru oameni tot mai însinguraţi, oameni care caută o artificială apartenenţă socială sau spirituală”.

Reprezentanţii Mitropoliei Clujului mai spun că societatea a devenit tot mai vulnerabilă manipulării prin mass-media, mai ales din raţiuni de rating, ”canalele comerciale mediatizând excesiv probleme ale Ortodoxiei care pot da o imaginea deformată Bisericii sau slujitorilor ei”.


”(...) Cu toate realizările frumoase, atât pe tărâm duhovnicesc, cât şi edilitar, filantropic şi cultural, se constată nevoia dinamizării activităţii preoţilor şi consiliilor parohiale în multe parohii. Dinamica vieţii sociale fiind una alertă nu ne putem limita la o slujire liturgică în biserică, ci trebuie să ieşim întru întâmpinarea nevoilor oamenilor. Mijloacele de misiune să fie cele adecvate vremurilor, folosindu-ne de tehnica modernă. Nu ne mai putem permite o activitate anemică”, adaugă sursa citată.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului s-a întrunit la Mănăstirea Bârsana, în 29 iunie, şi şi-a însuşit proiectele Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, întrunită în şedinţă la Cluj-Napoca pe 14 iunie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter