Actualitate

Cai de zeci de mii de euro vor putea fi admiraţi în acest weekend la Sălicea

Tradiţionalul concurs de echitaţie „Cupa Napoca Sport Horse” îşi deschide porţile în acest weekend. Cupa Napoca Sport Horse, singura competiţie de profil din Transilvania şi a doua ca mărime din ţară, după Cupa României la Echitaţie organizată în capitală, se va desfăşura în perioada 3-6 iulie în Sălicea. Cu această ocazie, organizatorii au precizat că îşi doresc construirea unui hipodrom.

Concursul se va desfășura într-o zonă pitorească lângă pădure. Manejul din Sălicea este compus dintr-un teren de antrenament acoperit de 840 metrii pătrați, un teren de concurs exterior de 2200 metrii pătrați şi 20 boxe pentru cai la standarde europene.

Potrivit organizatorilor, la concurs vor participa 70 de cai, inclusiv din Ungaria. Competiţia efectivă va debuta în data de 3 iulie 2014, la ora 10.00. Concursurile, făcând parte din calendarul Federaţiei Ecvestre Române, încep zilnic cu probe de dificultate diferită, de la 90 la 140 cm, cel mai jos fiind nivelul F, la care participă şi copiii, urmate apoi de cele de nivel E, D si C, cărora li se vor alătura, în zilele de sâmbătă şi duminică, proba de nivel B şi o probă specială destinată copiilor începători.


Fiecare probă va avea minim 10 zece obstacole şi 11 sărituri,  un cal putând participa la maximum două probe în fiecare zi de concurs. De asemenea, în fiecare zi, la fiecare probă, vor fi premiaţi cei mai buni cai şi călăreţi, Cupa Napoca Sport Horse urmând să fie decernată sportivului care totalizează cel mai mare număr de puncte bonus în probele de nivel F, E, D, C, B, pe parcursul celor 4 zile ale competiţiei.

“Ne bucurăm că putem să organizăm un astfel de eveniment. De această dată va fi un concurs de 4 zile, va începe joi dimineata de la ora 10, vor fi 4 chiar 5 probe pe zi. An de an tot investim în logistica respectivă şi tot nu este sufiecient. Pe viitor, vrem să atragem fonduri europene să realizăm un adevărat concurs internaţional. La această ediţie vor fi 70 de cai de concurs din toată ţara şi vor şi şi 7 cai din Ungaria. Probele vor fi de la o înălţime de 90 centimentri până la 1,40 metri, adică gradul de dificultate, înălţime, obstacol. Se începe cu probele mai uşoare, cu caii tineri pentru călăreţii începători şi ajunge la 1,40 pentru caii avansaţi şi profesioniştii, deci caii de valoare. Ce mai tineri concurenţi vor fi chiar de 7-8 ani”, a declarat Alin Cătinaş, proprietatul bazei de la Sălicea şi unul dintre concurenţi.


Atracţia concursului o va reprezenta participarea campionului României de seniori la echitaţie din 2013 Ionuţ Ursache cu iapa Viena, estimată la 100.000 de euro.

“Iapa care a câştigat anul trecut valorează peste 100.000 de euro. Avem şi noi în grajd exemplare care valoarează 40-50.000 de euro. Întreţinerea unui cal costă 500 de euro.La acest concurs vizitatorii trebuie să vadă această ambianţă dintre cal şi călăreţ, trebuie să fie o sincronizare perfectă pentru a putea realiza salturile peste obstacole. Nu orice cai pot să participe în asemenea concursuri. Caii se antrenează destul de mulţi ani, călăreţii la fel, condiţie fizică şi alimentaţia, bineînţeles”, a precizat Alin Horge, organizatorul concursului.


Cătinaş şi Horge au declarat că doresc construirea unui hipodrom. „Călăria e o terapie, începând din Ungaria există aproape în fiecare oraş un hipodrom, un animal te face mai bun, mai înţelegător. O şedinţă de călărie durează 30 de minute şi costă 50 de lei. Tot modelul l-am luat din Germania”, mai spune Horge.

Vicepreşedintele CJ Cluj Ioan Oleleu a precizat că un hipodrom va putea fi construit doar din fonduri europene.


“Îi felicit pentru proiectul pe care îl au şi îl menţin. Un astfel de proiect este, din păcate, singur la nivelul judeţului Cluj. Este un sport frumos dar încă foarte costisitor şi eforturile financiare de a-l menţine sunt consistente. Organizatorii ne-au oferit în ultimii 4 ani la nivelul judeţului un proiect care poate fi numit unul de succes. Ca şi iubitor al animalului, al calului, am în gospodăria de la ţară un cal, dar ajung foarte rar acasă. Aţi propus realizarea unui hipodrom la nivelul judeţului Cluj. Cred că această investiţie poate fi implementată doar pe fonduri europene, pentru că un astfel de obiectiv nu ar face altceva decât să fie un catalizator al dezvoltării acestui frumos sport. Ne gândim la un parteneriat public-privat şi în special pentru exerciuţiul financiar 2014-2020 în funcţie de axele de finanţare care vor fi scoase pentru a se realiza diferite obiective”, a precizat Oleleu.

Intrarea la concurs este gratuită.

Ultimele Stiri
abonare newsletter