Actualitate

NATO ar putea deschide o reprezentanţă permanentă în Republica Moldova

Alianţa Nord-Atlantică ar putea deschide o reprezentanţă permanentă în R. Moldova, la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, pe modelul celor care există în Georgia sau Ucraina, a declarat ambasadorul R. Moldova în Belgia, Mihai Gribincea.

Potrivit diplomatului, Alianţa Nord-Atlantică ar putea lua în considerare, de asemenea, să trimită un ambasador în Republica Moldova, după modelul Uniunii Europene, relatează Europa Liberă, în pagina online.

Gribincea a calificat drept "irealiste" discuţiile referitoare la eventuala aderare a R. Moldova la NATO, în condiţiile în care sondajele arată că cetăţenii modoveni nu susţin această opţiune.


Neutralitatea R. Moldova, înscrisă în Constituţie, a devenit tema unor dezbateri la Chişinău, în urma crizei din Ucraina. Unii politicieni au sugerat modificarea Constituţiei prin referendum, în timp ce opoziţia comunistă a respins o astfel de opţiune.

De altfel, preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, declara, într-un interviu publicat la 3 iunie de Europa Liberă, că securitatea ţării ar fi fost cu totul alta dacă R. Moldova ar fi fost membră NATO. "Dacă va depinde de mine, ca decizia mea să fie definitivă, eu aş vota pentru aderarea la NATO. Sunt sigur că, dacă noi am fi fost membri NATO, aveam şi un nivel de siguranţă cu mult mai ridicat, dar, poate, chiar şi o siguranţă deplină".

Ultimele Stiri
abonare newsletter