Actualitate

Audit la CJ Cluj după arestarea preventivă a preşedintelui Horea Uioreanu

Vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Vakar Istvan, a declarat, marţi, că va cere un audit pe toate aspectele menţionate în referatul DNA în urma căruia a fost reţinut şi arestat preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu.

El a spus că nici măcar nu şi-a putut închipui ca aşa ceva să se întâmple în CJ Cluj.

„Nici măcar prin gând nu mi-a trecut că se poate întâmpla aşa ceva. Nu m-am gândit că într-o instituţie publică, pe bani publici se poate aşa ceva. Mă şochează faptele în sine, dacă se vor dovedi adevărate. Nu-mi dau seama ce au avut în cap acele persoane când au făcut aşa ceva. Eu am susţinut întotdeauna în această instituţie să aducem cât mai mulţi bani, cât mai multe investiţii în judeţ, nu puteam să-mi închipui că cineva profită de pe urma banilor publici care cu greu vin de la Bucureşti”, a afirmat Vakar Istvan.


Potrivit lui Vakar Istvan, dacă se dovedeşte fapta lui Horea Uioreanu, aceasta „este o pată mare pentru ceea ce înseamnă instituţia Consiliului Judeţean”.

CJ Cluj a decis, în şedinţa extraordinară de marţi, ca vicepreşedintele Vakar Istvan să preia atribuţiile funcţiei de preşedinte, după arestarea preşedintelui Horea Uioreanu pentru corupţie.


Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA şi Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, au fost reţinuţi de procurorii DNA şi apoi arestaţi pentru 30 de zile.

Horea Uioreanu este acuzat de luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi complicitate la spălare de bani,  Ioan Bene de dare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma participaţiei improprii ca instigator şi spălare de bani, iar Vasile Pogăcean de două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată.


Potrivit DNA, în 2011 a fost încheiat contractul de lucrări între Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca RA, în calitate de achizitor şi asocierea Scc Napoca SA - Sc Icco Systems Srl- SC Geo Arc Srl, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare şi întreţinerea lucrării “Pistă de decolare aterizare de 3.500 m şi suprafeţe de mişcare aferente” la un preţ de peste 32,4 milioane euro, durata fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014, iar finanţarea investiţiei urma a fi asigurată din bugetul judeţului.

De asemenea, pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul CJ Cluj pentru plăţile efectuate la lucrările de la contract, precum şi pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanţare de la bugetul judeţean, se reţine că, în perioada octombrie 2012- martie 2014, Ioan Bene a remis lui Uioreanu suma de 278.000 lei, după cum urmează: în octombrie 2012 - 100.000 lei, în martie 2013 - 40.000 lei, în aprilie 2013 - 20.00 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), în 8 septembrie 2013 - 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), în 5 octombrie 2013- 20.000 lei, în 6 martie 2014 - 10.000 lei.


De asemenea, în mai 2014, omul de afaceri a mai remis preşedintelui CJ Cluj 22.320 lei (echivalent a 5.000 de euro), sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judeţului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare.

"Probaţiunea dosarului a stabilit că, pentru a disimula mita primită, inculpatul Uioreanu, la înţelegere cu Bene, a solicitat reprezentantului societăţii ce a efectuat sondajul de opinie încheierea fictivă a unui contract cu SC Napocamin SRL deţinută de omul de afaceri, sens în care au fost întocmite în fals, contractul 1.8/12.05.2014 precum şi factura fiscală 034/23.05.2014 ce purta asupra sumei de 22.320 lei. Practic, prin încheierea actelor false s-a încercat disimularea adevăratei convenţii între părţi, acte menit să ascundă adevărata natură a provenienţei a banilor, cunoscând că acesta constituie obiect al infracţiunilor corelative de dare şi luare de mită", mai arată DNA.

Ultimele Stiri
abonare newsletter