Actualitate

Thassos, o vacanţă de neuitat, cu pescăruşi, peisaje unice şi plaje care îţi taie respiraţia

Thassos...a fost atât de încântat de clima şi de flora insulei, încât a decis să se stabilească aici. Insula de smarald a Greciei, este situată în golful Kavala, în partea nordică a Mării Egee, la doar opt kilometri de Grecia continentală.

Insula are o formă aproape circulară, cu interiorul muntos şi plin de vegetaţie luxuriantă. În partea ei cea mai întinsă, insula măsoară 22 de km de la est la vest, 26 km de la nord la sud şi are o circumferinţă de aproximativ 100 km. Thassos-ul frapează mai ales prin tradiţia locală, vizibilă la orice pas, prin casele cu ziduri înalte frumos ornamentate cu flori şi balconaşe de lemn – un exemplu de arhitectură folcloristică, împrumutată din Epirus şi Macedonia.

Ca moştenire istorică, Thassos este una dintre cele mai bogate insule. Locuită pe rând de traci, fenicieni, iar ulterior de greci, insula păstrează rămăşiţe importante ale aşezărilor antice. Thassos este mai mică decât insula Rhodos şi mai mare decât Samothraki. Aici aveţi ocazia să petreceţi vacanţe de neuitat, în propriul ritm, într-un loc atractiv, cu plaje frumoase şi panorame montane incredibile. O diversitate de plaje cu nisip fin şi multe golfuleţe ascunse şi intime vă aşteaptă să le descoperiţi de-a lungul coastei.


Noi am profitat de excursia oferită de Filadelfia Turism, ocazie cu care am descoperit un loc unic, cu peisaje care îţi taie respiraţia şi plaje întinse. Călătoria cu feribotul a fost o experienţă de neuitat pe care o recomandăm fiecărui turist. Alături de pescăruşi şi de la marea calmă am călătorit ajungi la destinaţie în aproximativ 30 de minute.

Mituri şi istorie

Mitologia Greciei antice leagă descoperirea Insulei Thassos de una dintre numeroasele aventuri amoroase ale lui Zeus. Într-o zi, stăpânul Olimpului a răpit-o pe Europa, o frumoasă prinţesă feniciană, şi a dus-o în Creta. Regele Agenor, tatăl răpitei, a organizat o expediţie pentru a-şi recupera fiica. După ce le-a ordonat să nu se întoarcă cu mâna goală, regele i-a numit conducători ai expediţiei pe fiii săi. Thassos era unul dintre ei. Thassos nu a reuşit să-şi găsească sora, însă în timpul căutărilor, a ajuns la un moment dat pe insula care în prezent îi poartă numele. A fost atât de încântat de clima şi de flora insulei, încât a decis să se stabilească aici. Întâmplările povestite în legendă sunt susţinute de Herodot, marele istoric antic, care este categoric în această privinţă. El spune despre Thassos că “insula poartă acum numele fenicianului aceluia, Thassos”.


Specialităţi culinare în Thassos

Thassos este renumită pentru specialităţile culinare de aici Tavernele şi restaurantele servesc o mulţime de preparate din peşte şi fructe de mare. Reţetele sunt simple, însă apreciate pentru aromele şi gusturile natural. Ingredientele definitorii ale bucătăriei greceşti sunt uleiul de măsline şi lămâia. Bineînţeles, nu lipsesc nici condimentele precum oregano, rozmarin, mentă, busuioc şi fenic. Cele mai întâlnite legume din preparatele greceşti sunt vinetele, roşiile, cartofii, fasolea verde şi ardeii graşi. În părţile dinspre munte vei găsi tavern care pe lângă peşte servesc carne la grătar şi numeroase preparate după reţete proprii. O masă pe cinste costă în jur de 10 euro de persoană, o bere este 1 euro în supermarket şi 2 euro la terase, cafelele sunt între 2 şi 3 euro, iar un cocktail ajunge la 5-6 euro. Te sfătuim să nu te abţii de la fructele de mare, să încerci musacaua, saganaki-ul şi bineînţeles, nelipsitul tzatziki.

Turiştii, aşteptaţi cu cele mai spectaculoase plaje

Plajele insulei au un farmec aparte şi de aceea îţi recomandăm să vizitezi cât mai multe dintre ele. Plaja Tripiti, deşi nu are prea multe facilităţi, este foarte popular printer turişti. Se află lângă Limenaria, iar peisajul din jur este unul dintre cele mai impresionante de pe insulă. Golden Beach se întinde de-a lungul a două sate, Skala Panagia şi Skala Potamia. Este întinsă, lată şi înconjurată de verdeaţă. Plaja din Potos se întinde pe o lungime de 2 kilometri pe coasta sudică a insulei. Skala Marion este una dintre plajele cel mai puţin cunoscute ale insulei, deşi vara este foarte aglomerată.


Thassos are numeroase magazine de unde poţi cumpăra practice orice. Vei găsi aici de la bijuterii fine până la antichităţi şi produse din piele de o calitate excepţională. Iar pentru ca să înţelegi cât mai bine culoarea locală, vei găsi şi magazine cu produse tradiţionale: miere de pin, măsline, vin şi brânză de capră. Magazinele sunt deschise luni, miercuri şi sâmbătă între 9.00 şi 15.00, iar marţi şi joi între orele 9.00 şi 20.00. Magazinele pentru turişti sunt deschise şapte zile pe săptămână între 9.00 şi 22.00.

Unde ne cazăm?

Cazările la destinaţie pot fi făcute la vile sau hoteluri de trei stele precum Gorgona Studios, Afroditi Studios (exclusiv prin Filadelfia Turism), Filia Hotel & Apartments, Aegean Sun, Thalassies Nouveau, Potos Hotel, Rachoni Bay Resort, hoteluri de patru stele (Alea Hotel & Suites, Makryammos Bungalows, Alexandra Beach Hotel, Blue Dream Palace) şi hoteluri de cinci stele (Royal Paradise Beach Resort & SPA, Ilio Mare).


Gorgona Studios este situat la 150 de metri de faimoasa plajă Golden Beach din Thassos, în Skala Panagia şi la 350 de metri de zona cu restaurante şi baruri. Printre facilităţi se numără o curte mare, loc de joacă şi leagăn pentru copii, grătar, iar studiourile sunt dotate cu baie proprie cu duş, chicinetă complet utilată, TV, aer condiţionat, internet, balcon sau terasă.

Complexul Afroditi Studios este situat în capitala insulei Thassos, Limenas, la 20 de metri de plajă, la 600 de metri de centru şi la 200 de metri de port. Vilele dispun de o curte mare amenajată cu loc pentru grătar. Camerele sunt echipate cu baie proprie cu cabină de duş, chicinetă, TV, aer condiţionat (contra cost) şi balcon.


Hotelul Aegean Sun este situat în staţiunea Skala Rachoni, zona comercială aflându-se în apropiere. Printre facilităţile hotelului se numără un salon pentru servirea micului dejun, pool bar, TV lounge, internet (contra cost), piscină, şezlonguri şi umbrele la piscină şi pe plajă, jacuzzi, tenis de masă, posiblităţi pentru practicarea sporturilor nautice. Camerele sunt studiouri cu living şi dormitor sau maisonette cu living şi dormitor la parter şi încă un dormitor la etaj, baie proprie cu duş, uscător de păr, chicinetă, telefon, TV, aer condiţionat, balcon.

Alexandra Beach Hotel este unul dintre cele mai frumoase hoteluri ale insulei Thassos ce îşi ademeneşte turiştii cu o atmosferă de linişte, confort deosebit, servicii impecabile şi un personal prietenos. Hotelul este situat aproape de staţiunea Potos şi are o frumoasă panoramă asupra Mării Egee. Dispune de un restaurant principal, tavernă pe plajă, bar principal, internet corner, piscină, piscină pentru copii, bar la piscină, bar pe plajă, centru SPA, gimnastică, loc de joacă pentru copii. Camerele hotelului sunt moderne şi spaţioase fiind dotate cu grup sanitar propriu, cu duş sau cadă, TV, frigider, telefon, internet, aer condiţionat. Pentru iubitorii de sporturi şi de distracţie hotelul oferă sporturi acvatice, volei pe plajă, baschet, trei terenuri de tenis.

Alea Hotel & Suites este amplasat direct pe plaja de nisip din staţiunea Skala Prinos, la aproximativ 800 de metri de centru. La aproximativ 12 kilometri se află capitala insulei, Limenas, unde turiştii au la dispoziţie multe magazine, baruri şi restaurant. De la hotel se ajunge cu uşurinţă la un terminal de feribot care face legătura între Thassos şi Kavala. Hotelul, deschis în 2010, este format dintr-o clădire principală şi mai multe clădiri secundare şi dispune de restaurant cu terasă, baruri, minimarket, program de animaţie, trei piscine exterioare, şezlonguri şi umbrele la piscină şi la plajă, piscină interioară, tenis de masă, teren de tenis, aerobic, volei la plajă, darts, centru SPA, miniclub pentru copii. Hotelul deţine 104 camere cu baie proprie, telefon, TV, DVD-player, minifrigider, aer condiţionat/încălzire centralizată, balcon/terasă.

Makryammos Bungalows este un resort construit în stil arhitectural grecesc şi este ideal pentru iubitorii de natură, pentru familiile cu copii sau pentru cei care caută o vacanţă liniştită. Makryammos Bungalows este situat la 2 kilometri de Limenas, pe plajă. Hotelul este dotat cu piscină proprie cu secţiune pentru copii, pool bar, beach bar, restaurant, tavernă, club pentru copii, minimarket, salon TV, sală de fitness, jacuzzi. Camerele sunt situate în bungalow-uri construite din piatră în stil tradiţional, dotate cu mobilier modern, baie proprie, telefon, aer condiţionat, TV, frigider şi terasă.

Vacanţe ieftine cu Filadelfia Turism

Ofertele Filadelfia Turism pentru Insula Thassos, tranport cu autocar inclus, sunt următoarele: Afroditi Studios (plecare 3 iunie: 90 euro/pers/7 nopţi), Gorgona Studios (plecare 3 iunie: 100 euro/pers/7 nopţi), Hotel Maranton (Kinira, mic dejun inclus – 30% reducere, plecare 14 iunie: 175 euro/pers/7 nopţi) Ilio Mare Hotel (de la 290 eur/pers/7 nopţi cu demipensiune). Hotel este situat direct pe plaja de nisip auriu din staţiunea de lux Dassilio Scala Prinos din Thassos.

8 lucruri “must do” în Thassos

Nu rata Mănăstirea Sfântul Arhanghel Mihail ce se află pe drumul dintre Astris şi Aliki, unde este cea mai bună privelişte de pe insulă. Aici este păstrată o parte din Sfântul Cui folosit pentru crucificarea lui Christos. Imediat, mai jos lângă mare este o peşteră cu apă sfinţită. Această peştere are o poveste special. În timpul ocupaţiei turceşti, în ciuda opresiunii cuceritorilor, credincioşii au continuat să viziteze templul Arhanghelului. Turcii, observând credinţa oamenilor şi miracolelor Sfântului, au trimis nişte oameni să distrugă mănăstirea. Unul dintrei ei a îndrăznit să intre în temple şi să polueze apa sfinţită care curgea de mulţi ani. În acelaşi moment, acesta a fost trăznit şi a murit, iar izvorul a dispărut din temple şi de atunci apa sfinţită curge printre pietre. Se spune că dacă cineva care are o problemă de sănătate şi bea puţin din această apă sfinţită se însănătoşeşte. Există posibilitatea petrecerii unei nopţi sau două la mănăstire. În mănăstire trăiesc 25 de călugăriţe care fac, printre altele, şi dulceţuri, compoturi, ulei de măsline.

Închirează un scuter sau o maşină şi porneşte în explorarea insulei. Vei putea vizita alte mănăstiri importante de pe insulă cum ar fi Mănăstirea Sfântul Pantelimon, Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, Biserica Panagia şi vei putea vedea şi câteva dintre satele tradiţionale din Thassos.

Fă o plimbare prin capital Insulei Thassos, Limenas, oraş construit peste ruinele oraşului antic. Aici turiştii pot vizita Sanctuarul lui Poseidon, Teatrul Antic, Acropole,  Muzeul arheologic şi Agora (vechiul centru politic).

Nu rata importantele festivaluri din Thassos din perioada iunie-august. Vei putea participa la festivalul Kazavitiana în Thassos Town, la Sărbătoarea strugurilor la Elaiohori, la evenimentele cultural dedicate Sfântului Kosmas în satul Sfântul Pantelimon şi multe altele.

Pierdeţi o zi la soare pe cea mai mare plajă a insulei, Golden Beach. Aceasta se întinde pe o distanţă de aproximativ doi kilometri. Alte plaje importante sunt Aliki, Limenaria, Paradise Beach.

Nu rata vizitarea oraşului Kavala situat la doar două ore distanţă cu feribotul.

Nu rata o zi de pescuit alături de localnici. Va fi o ocazie perfectă pentru a învăţa tainele acestui meşteşug.

Fă o vizită în satul Panagia unde se află şi o fabrică de ulei de măsline. Acolo îţi va fi prezentat modul în care acesta se face, atât după vechea metodă tradiţională, cât şi după cea nouă.

Cum poţi ajunge în Thassos

Filadelfia Turism a început activitatea în vara anului 2006, clienţii putând alege toată gama de pachete turistice pentru destinații diverse din România și din străinătate: sejururi, circuite, excursii, bilete de avion, asigurari etc. Filadelfia Turism face parte din grupul de firme bistriţean Filadelfia Group alături de Tabita Tour, Filadelfia Marfă, ServoPlus, DirektAsig. Filadelfia Turism este tour operator pe destinaţiile Grecia, Turcia, Bulgaria şi Israel. Mai multe detalii găsiţi şi accesând web site-ul: www.filadelfiaturism.ro.

Flota auto pe care o deţine este de 58 de autocare şi 25 de microbuze de ultimă generaţie. Transportul spre aceste destinaţii se face cu un autocar Mercedes din 2013, având display-uri individuale cu ieșire USB, pentru fiecare călător, la care pot fi urmărite filme sau ascultată muzică. Autocarul va beneficia și de internet wireless pe teritoriul Romaniei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter