Actualitate

Halkidiki. Locul în care te afli cel mai aproape de paradis. GALERIE FOTO

Monitorul de Cluj vă prezintă o altă destinaţie de neratat pentru vacanţa din acest an. După ce săptămâna trecută am făcut o incursiune pe Riviera Olimpului, de data aceasta am călătorit în Halkidiki.

Peninsula Halkidiki se află în Nordul Greciei şi este compusă din trei braţe scăldate de valurile Mării Egee: Kassandra, Sithonia şi Athos. Se spune că atunci când ajungi în acest loc te afli atât de aproape de paradis, încât îl poţi atinge. Mai mult, Halkidiki se numără printre cele mai puţin costisitoare regiuni ale Greciei.

Noi am ales această zonă şi am pornit în excursia oferită de Filadelfia Turism pe braţul Kassandra, cel mai vestic braţ al peninsulei şi cea cunoscută şi populată zonă din Halkidiki. Numele lui vine de la regele Macedoniei, Kassandros, succesorul lui Alexandru cel Mare.  Aici sezonul de plajă şi de baie a început deja şi se va încheia la începutul lunii octombrie. Plajele sale albe care alternează cu promontorii acoperite cu pini au fost primele atracţii ale turiştilor greci şi străini.


Sithonia este braţul de mijloc al peninsulei, numele lui avându-şi originile în mitologia greacă de la unul dintre fiii zeului mărilor, Poseidon. Datorită peisajului spectaculos şi a vegetaţiei luxuriante, Sithonia este denumită şi “parcul natural din Halkidiki”. De-a lungul coastelor se întind încântătoare aşezări pescăreşti cu porturi mici şi plaje de toate mărimile, înconjurate de păduri de pini.

Despre Muntele Athos, al treilea şi cel mai estic braţ, se spune că este şi cel mai frumos. Athos este un loc dedicat vieţii monahale. Încă din secolul X femeile nu au voie să păşească aici. În prezent adăposteşte 20 de mănăstiri situate în locuri spectaculoase. Regiunea este recunoscută la nivel mondial pentru plajele sale largi, bine întreţinute, pentru bogăţia arhitecturală şi zecile de muzee şi facilităţi turistice bine puse la punct.


Distracţie, shopping şi mâncare

Plajele cu nisip alb, apa azurie a mării şi culmile dealurilor cu panorame superbe sunt lucrurile care atrag turiştii în Halkidiki. La toate acestea, se adaugă viaţa de noapte extrem de atractivă a peninsulei. Pe lângă facilităţi pentru scuba diving, jet-ski, surfing, veţi găsi numeroase terenuri de tenis şi alei de bowling. Romanticilor le recomandăm plimbări de-a lungul străduţelor extrem de înguste şi de cele mai multe ori în pantă.

Shopping-ul este un “must do” în Halkidiki. Odată ajunşi pe această insulă, este imposibil să plecaţi cu mâna goală. Magazinele etalează o varietate impresionantă de bunuri, oferind cumpărătorilor produse de înaltă calitate. Veţi găsi îmbrăcăminte şi accesorii originale, bijuterii rafinate, vintage şi produse din piele natural. Din magazine nu lipsesc artizanatele, obiectele de artă popular, hainele ţesute manual, broderii textile cu modele complicate, o mulţime de suveniruri din argint şi obiecte sculptate din lemn măslin.


Cea mai cunoscută staţiune pentru viaţa de noapte de pe braţul Kassandra este Kalithea. Ajuns aici trebuie să treci pe la Almyra, Bar on waves sau Glarokavos Beach Bar din Pefkohori. În Halkidiki vei găsi o mulţime de discoteci cu o atmosferă excelentă.

Mâncarea grecească este foarte sănătoasă, iar din punct de vedere estetic este un adevărat spectacol. În toate restaurantele şi tavernele din staţiunile din peninsulă vei găsi preparate din peşte şi fructe de mare, musaca şi souvlaki (frigăruile greceşti). Majoritatea restaurantelor din Grecia nu oferă ciorbe sau supe, dar acest lucru este compensate de alte preparate tradiţionale (tzatziki, friptură de miel sau gyros), de renumita cafea grecească la ibric, de Metaxa şi Uzo şi numeroase soiuri de vinuri. Peninsula Halkidiki este recunoscută pentru produsele sale natural, brânza în partea centrală a peninsulei, mierea, dulceţurile şi nu în ultimul rând uleiul de măsline.


Concediu de neuitat cu 100 de euro

Cazările în Halkidiki sunt dintre cele mai variate, turiştii putând opta pentru o gamă largă şi variată de hoteluri, de la trei stele (Marabou – staţiunea Pefkohori, exclusiv prin Filadelfia Turism, Ammon Zeus, Macedonian Sun – staţiunea Kalithea), la patru stele (Portes Beach Hotel – golful Nea Potidea, Athos Palace – staţiunea Kalithea, Alexander the Great, Kriopigi Beach – staţiunea Kriopigi, Grandotel Hanioti – staţiunea Hanioti) şi la cinci stele (Aegean Melathron – staţiunea Kalithea, Alia Palace – staţiunea Pefkohori).

Anul acesta, ofertele speciale Filadelfia Turism pentru Halkidiki sunt următoarele: Hotel Marabou (plecare 30 mai, transport cu autocar inclus) 100 de euro de persoană fără masă şi 170 de euro de persoană cu demipensiune pentru un sejur de 7 zile, Pomegranate (hotel de cinci stele, golful Nea Potidea, plecare 23 mai cu reducere de 15%) 554 de euro de persoană pentru un sejur de 7 nopţi cu demipensiune şi Porto Carras Meliton (hotel de cinci stele în orăşelul pitoresc Neos Marmaras, plecare 23 mai cu reducere 30%) 290 de euro de persoană pentru 7 nopţi cu mic dejun inclus.


Hotel Marabou este situat pe plaja din Pefkohori, compus din două etaje şi mansardă şi pune la dispoziţia turiştilor 24 de camere duble. Toate camerele au vedere la mare şi sunt dotate cu baie proprie cu duş, frigider, balcon, WI-FI, şezlonguri şi umbrele gratuite (dacă se consumă de la barul hotelului).

Complexul hotelier Portes Beach este situat pe malul mării şi oferă 204 camere cu vedere panoramică la mare, în mijlocul unei grădini luxuriante pline cu pomi şi flori. De pe plaja hotelului turiştii pot admira Muntele Olimp. Camerele sunt dotate cu aer condiţionat, baie spaţioasă, frigider, televizor, telefon, balcon, restaurant interior, exterior şi cafebar. Hotelul oferă următoarele servicii: piscină, bar, discotecă, facilităţi pentru sporturi nautice, sală de sport, saună şi magazine.

Construit în 1997 şi renovat în 2004, hotelul Athos Palace este destinaţia ideală atât pentu familiile cu copii, cât şi pentru cupluri care caută servicii de calitate şi distracţie. Hotelul dispune de un restaurant, bar, room service, teren de baschet, volei, biliard, cinema, iar camerele sunt dotate cu balcon, baie proprie, telefon, TV, mini bar, frigider şi internet. Piscina are şezlonguri, umbreluţe şi pool-bar. De asemenea, hotelul beneficiază de o plajă privată cu nisip.

Aegean Melathron este înconjurat de o zonă verde împădurită cu acces la plajă şi apele cristaline albastre ale Golfului Toroni. Hotelul este situate la 90 de km distanţă de Salonic şi la doar 3 km distanţă de staţiunea Kalithea. Hotelul dispune de trei baruri, bar recepţie bar piscină şi bar pe plajă, precum şi două restaurant şi un magazine. Oferă 254 de camera de diferite tipuri, duble, apartamente junior, vile private şi apartamente cu piscină privată. Camerele sunt dotate cu balcon sau terasă, aer condiţionat, internet, telefon, baie cu cadă, frigider. Dispune de trei piscine exterioare şi una interioară, plajă privată de 200 m lungime cu umbrele şi şezlonguri contra cost, teren tenis, volei. În fiecare seară hotelul oferă programe tematice cu muzică grecească şi latino.

Săptămâna viitoare în ultimul episod a vacanţei noastre în Grecia vă invităm să descoperiţi insula de smarald a grecilor, Insula Thassos.

De neratat în Halkidiki

Turul braţului Kassandra cu localităţile Potidea, cu zidurile sale antice, Nea Phocea, cu turul bizantin, Kalitheea, în aproprierea căreia se află templul lui Ammon Zeus, versiunea egipteană a zeului grec şi Kalandra, a cărei biserică din secolul al XVII-lea are nişte fresce minunate.

Turul Sithoniei cu sate tradiţionale pescăreşti, golfuri încântătoare, fortificaţii bizantine de la Toroni, misteriosul port de la Koufo, denumit “cel surd” pentru că marea este atât de liniştită încât nu scoate niciun sunet.

Vizitează Afitos, unul dintre cele mai autentice sate din peninsulă. Localitatea este amplasată pe latura de nord a peninsulei Kassandra.

Închiriază o maşină şi porneşte în căutarea celor mai exotice plaje ale peninsulei.

Nu rata una din cele mai importante croaziere ale acestei destinaţii, Muntele Athos.

Petrece o noapte într-unul din cluburile din cea mai populată staţiune de pe braţul Kassandra, staţiunea Kalithea.

Cum poţi ajunge în Halkidiki

Filadelfia Turism a început activitatea în vara anului 2006, clienţii putând alege toată gama de pachete turistice pentru destinații diverse din România și din străinătate: sejururi, circuite, excursii, bilete de avion, asigurari etc. Filadelfia Turism face parte din grupul de firme bistriţean Filadelfia Group alături de Tabita Tour, Filadelfia Marfă, ServoPlus, DirektAsig. Filadelfia Turism este tour operator pe destinaţiile Grecia, Turcia, Bulgaria şi Israel. Mai multe detalii găsiţi şi accesând web site-ul: www.filadelfiaturism.ro.

Flota auto pe care o deţine este de 58 de autocare şi 25 de microbuze de ultimă generaţie. Transportul spre aceste destinaţii se face cu un autocar Mercedes din 2013, având display-uri individuale cu ieșire USB, pentru fiecare călător, la care pot fi urmărite filme sau ascultată muzică. Autocarul va beneficia și de internet wireless pe teritoriul Romaniei.

abonare newsletter