Actualitate

Ucraina vrea cât mai repede în NATO

Teofil Bauer, ambasadorul ucrainean la Bucureşti, a declarat, marți, că noile evenimente din Ucraina determină țara sa să ceară ajutor militar internațional pentru a putea face față atacurilor ruse.

Întrebat dacă va fi cerut şi ajutor militar în funcţie de evenimente, Teofil Bauer a declarat, la București, că Ucraina este un stat paşnic, care nu s-a pregătit niciodată de un război, "cu atât mai mult cu vecinii", dar evenimentele actuale ridică semne de întrebare în legătură cu garanţiile oferite de unele organizaţii internaţionale.

"Ceea ce s-a întâmplat ne-a ridicat un semn de întrebare referitor la diferite organisme internaţionale şi europene de cooperare care ar fi trebuit să ofere garanţii privind integritatea statelor care fac parte din aceste organizaţii. Cred şi sper că vor fi trase concluziile necesare, se va analiza cât de bune au fost garanţiile pe care le-am avut, şi este posibil ca în perioada următoare Ucraina să aleagă un sistem de apărare colectivă care să ofere mai multe garanţii decât cele pe care le-am avut până în momentul de faţă", a declarat Teofil Bauer, potrivit Mediafax.


Acesta a mai spus că unele organizaţii internaţionale s-au arătat "ineficiente, atunci când au apărut probleme”, motiv pentru care Ucraina se va gândi pe viitor să aleagă un sistem de apărare colectivă.

„ O să fim obligaţi să căutăm alte variante de asigurare a securităţii statului. Posibil ca Ucraina să se gândească pe viitor să aleagă un sistem de apărare colectivă care să fie mai eficient decât garanţiile pe care le-am avut până în momentul de faţă”, a punctat Teofil Bauer.


Întrebat dacă se referă la NATO, dată fiind folosirea conceptului de "apărare colectivă", Bauer a confirmat. El a precizat însă că autotităţile de la Kiev mai au câţiva paşi legislativi de îndeplinit pentru aderarea efectivă la NATO.

Descentralizare, nu federalizare!


Ambasadorul Ucrainei la București a mai spus că Rusia îi impune Ucrainei idea de federalizare, pe care Kievul o respinge considerând-o o încercare de destabilizare, adăugând, în schimb, că autorităţile ucrainene doresc descentralizarea.

"Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc ca urmare a faptului că Ucraina a ales vectorul european de dezvoltare (...) Avem de-a face cu o agresiune externă în Ucraina şi nu cu un proces intern, iar ca rezultat al ocupării ilegale şi ilegitime a Crimeei s-a ajuns la evenimentele de astăzi", a declarat ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer.


Diplomatul a respins ferm ideea federalizării, care îi este "impusă" Kievului. "Ceea ce se întâmplă în estul şi sudul Ucrainei nu are nimic de-a face cu situaţia internă, ci cu propaganda Rusiei”, a spus ambasadorul.

Pe de altă parte, diplomatul a precizat că autorităţile de la Kiev sunt de acord cu un proces de descentralizare. "Având în vedere că tot ni se impune ideea federalizării, guvernul ucrainean a organizat mai multe mese rotunde în diferite zone ale ţării pentru a discuta şi această problemă. Cu acest prilej au fost făcute mai multe propuneri legislative referitoare la descentralizare, referitoare la acordarea de mai multă putere organelor locale. Dar menţionez încă o dată că nu este vorba de federalizare, ci de descentralizare a puterii", a subliniat Bauer.


Bauer a susţinut că, potrivit ultimelor sondaje, doar 15% din populaţia din estul Ucrainei susţine federalizarea, în timp ce peste 70% susţine ideea statului unitar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter