Actualitate

Directorul ADR Nord-Vest,Marcel Boloş, găsit incompatibil de ANI

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui Marcel Boloş, director general în cadrul Ministerului Transporturilor - Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Transport, ca urmare a exercitării simultane de funcții.

În perioada 09 mai 2012 - 06 iunie 2012 a deținut funcția publică de conducere de Director executiv - Direcția Management cu Finanțare Internațională în cadrul Primăriei Municipiului Oradea, județul Bihor, și funcția de Secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

În perioada 01 ianuarie 2013 - 01 ianuarie 2014 a deținut funcțiile publice de conducere de Director executiv - Direcția Management cu Finanțare Internațională în cadrul Primăriei Municipiului Oradea, Județul Bihor, și Director general adjunct la Ministerul Transporturilor.


În perioada 07 octombrie 2013 - 05 decembrie 2013, a deținut funcțiile publice de Director general adjunct la Ministerul Transporturilor și Director general în cadrul INSTITUTULUI REGIONAL PENTRU CERCETARE, EDUCAȚIE ȘI TRANSFER TEHNOLOGIC S.A. (societate comercială din sectorul public).

Potrivit unui comunicat de presă al ANI, Marcel Boloş a încălcat următoarele prevederi ale Legii nr. 161/2003:


art. 84, alin. (1), lit. c), potrivit căruia „Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu: funcția de […] director general, director […] la instituțiile publice”;

art. 84, alin. (2), potrivit căruia „Funcția de secretar de stat […] sunt incompatibile cu exercitarea altei funcții publice de autoritate, precum și cu exercitarea funcțiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) – i)”;


art. 94, alin. (1) și alin. (2), lit. a), potrivit căruia „Calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică decât cea în care a fost numit […]. Funcționarii publici nu pot deține alte funcții [...] în cadrul autorităților sau instituțiilor publice”;

art. 94, alin. (2), lit. c), potrivit căruia „Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: în cadrul [...] societăţilor comerciale [...] din sectorul public”.


“Persoana  evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. BOLOȘ MARCEL-IOAN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare”, se arată în documentul citat.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.


„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

abonare newsletter