Actualitate

Putin recunoaște legitimitatea alegerilor prezidenţiale din Ucraina

Vladimir Putin recunoaşte legitimitatea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, programate pe 25 mai. El a retras trupele de la graniţă și a cerut amânarea referendumurilor din oraşele separatiste.

Președintele rus a surprins prin comentariul legat de alegerile prezidenţiale din Ucraina, afirmând că acestea sunt ”cu un pas în direcţia cea bună”.

„Alegerile prezidenţiale din 25 mai sunt un pas în direcţia cea bună. Dar, scrutinul nu va lămuri nimic decât dacă drepturile tuturor cetăţenilor sunt protejate şi garantate”, a adăugat Putin.


În declaraţia dată la Moscova, Vladimir Putin a mai cerut puterii proeuropene de la Kiev să pună capăt operaţiunilor armate din estul ţării. El a avut un mesaj şi pentru separatiştii proruşi - le-a cerut să amâne referendumurile pentru independenţă anunţate în regiunile Doneţk şi Lugansk.

„Facem un apel către reprezentanţii populaţiei din sud-estul Ucrainei, cei care sprijină federalizarea ţării, să amâne referendumul de pe 11 mai pentru a crea condiţiile necesare dialogului”, a mai spus liderul de la Kremlin.


De asemenea, preşedintele rus, Vladimir Putina cerut trupelor ruse să se retragă de la granița cu Ucraina. „Ni s-a spus că prezenţa trupelor noastre la graniţa ruso-ucraineană provoacă îngrijorare. Ei bine, le-am retras”, a spus Vladimir Putin.

Declaraţia liderului rus a surprins întreaga lume. Anunţul este însă pus la îndoială de liderii NATO.


„Nu am văzut niciun semn că Rusia îşi retrage trupele. De aceea continuăm să facem apel la Rusia să-şi retragă trupele, să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să se angajeze într-un proces politic constructiv”, a spus Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO.

Alianţa Nord-Atlantică estima că la graniţa cu Ucraina sunt mobilizaţi aproximativ 40.000 de soldaţi ruşi - forţe militare susţinute de tancuri, blindate şi avioane de luptă.


Declaraţiile lui Vladimir Putin vin după ce statele occidentale au ameninţat Moscova cu noi sancţiuni menite să lovească în sectoarele cheie ale economie ruseşti - energetic şi bancar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter