Actualitate

Grevă spontană la CFR. Feroviarii au ținut trenurile pe loc, timp de două ore, chiar de ziua lor

Feroviarii au oprit lucrul miercuri dimineaţă, de Ziua Feroviarilor, şi timp de două ore circulaţia pe calea ferată este blocată, iar trenurile de călători staţionează în gări sau pe traseu, protestul având loc, potrivit sindicaliştilor, în urma eşuării negocierilor privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă.

Peste zece trenuri Regio, InterRegio şi Internaţionale care tranzitează Gara Cluj-Napoca sunt afectate, miercuri dimineaţă, de oprirea lucrului angajaţilor de la CFR, zeci de călători aşteptând nemulţumiţi pe peron sau în sala de aşteptare, ei spunând că nu au fost anunţaţi despre această acţiune.

Călătorii prezenţi, miercuri dimineaţă, în sala de aşteptare sau pe peronul Gării Cluj-Napoca urmau să plece spre destinaţii precum Bistriţa, Teiuş, Oradea sau Budapesta, între orele 7.00 şi 9.00.


"Trebuia să plec la 7.20 de la Cluj la Budapesta cu trenul Internaţional, dar văd că trenul nu mai pleacă. Nu ştiam de protest, nu am fost anunţat. Nu ştiu ce se va întâmpla, de la Budapesta trebuia să plec mai departe spre Germania, nu ştiu ce legătură mai prind", a spus o femeie care aştepta pe peron.

O altă familie care trebuia să plece spre Bistriţa cu un tren Regio s-a declarat, de asemenea, nemulţumită de acţiunea feroviarilor, spunând că nu e normal ca trenurile să nu plece sub pretextul unui protest.


"Avem planuri, avem de mers în stânga şi în dreapta cu probleme, nu poţi să protestezi fără să anunţi din timp pentru ca oamenii care călătoresc să îşi facă alte planuri. Noi ce facem acum, stăm două ore în gară", au spus oamenii.

Cristian Jeler, impegat de mişcare în Gara Cluj Napoca, a declarat că această formă de protest a fost declanşată de angajaţii de pe calea ferată după ce nu s-a semnat contractul colectiv de muncă cu Ministerul Transporturilor.


"Noi am cerut condiţii mai bune de muncă şi o majorare a salariilor cu 10 la sută pentru că pe calea ferată nu s-au majorat salariile de cinci ani. Cei de la minister ne-au oferit doar o creştere de doi la sută ceea ce nu e acceptabil", a spus Jeler.

Potrivit acestuia, în Gara Cluj-Napoca sunt afectate peste zece trenuri în intervalul 7.00-9.00 care trebuiau să plece sau să sosească în gară.


"Sunt trenuri de tip Regio, InterRegio, dar şi Internaţionalul de Budapesta. Sunt garnituri spre şi dinspre Oradea, Teiuş, Bistriţa, Huedin sau Dej. Acestea nu vor circula între 7.00 şi 9.00", a spus Jeler.

Gravă în toată țara

Ferovierii au oprit trenurile în mai multe gări din țară, după ce sindicaliştii din Federaţia Mişcare Comercial au decis să declanşeze greva. În total, 32.000 de salariaţi nemulţumiţi participă la protestul care blochează sute de trenuri.


Printre gările afectate sunt cele care aparțin de: Regionala București, Regionala Constanta, Regionala Craiova, Regionala Iaşi, Regionala Brașov, Regionala Timișoara, Regionala Oradea și Regionala Cluj.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică, a anunţat că de greva spontană ar putea fi afectate aproximativ 600 de trenuri de călători și 300 de trenuri de marfă. Acestea nu vor fi oprite însă în câmp, ci vor fi duse în gări.

Revendicările angajaților CFR

Ceferiştii cer creşterea salariilor cu 10% odată cu reînnoirea contractului colectiv de muncă şi renunţarea la planul de disponibilizare a 2500 de salariaţi de la CFR Marfă, prevedere cuprinsă în acordul României cu Fondul Monetar Internaţional.

”În primul rând, contractele colective de muncă pentru angajaţii CFR Marfă nu au fost încă prelungite, deşi au expirat luna aceasta, iar cele pentru CFR Infrastructură expiră chiar miercuri. Negocierile s-au împotmolit după ce administraţia CFR Călători a oferit o majorare salarială medie de 4%. Procentul i-a nemulţumit pe angajaţi, care cer o majorare de 10%, în condiţiile în care salariile angajaţilor CFR nu au mai fost majorate de cinci ani”, a declarat la Digi24 Viorel Istrate, secretar general al Federaţiei Naţionale Mişcare Comercial.

O altă nemulţumire este legată de faptul că ceferiştii nu şi-au primit permisele de călătorie, ceea ce înseamnă că lucrătorul nu are voie să urce în tren fără delegaţie sau ordin de serviciu. În caz contrar, trebuie să plătească, exact ca un călător obişnuit.

De asemenea, ei vor ca Ziua Feroviarului, ce se sărbătărește pe data de 23 aprilie, să fie decarată zi liberă.

Negocierile privind un nou contract de muncă sunt reluate miercuri, la o nouă întâlnire cu ministrul Transporturilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter