Actualitate

Năstase, Fenechiu şi Becali, între foştii demnitari care vor petrece Paştele în penitenciar

Adrian Năstase, Relu Fenechiu, Cătălin Voicu şi Gigi Becali se numără printre foştii demnitari care îşi vor petrece sărbătorile pascale în penitenciare, unde au de executat pedepsele primite în urma condamnărilor definitive.

sursa foto: unimedia.info sursa foto: unimedia.info

Foşti deputaţi şi senatori, foşti membri ai Guvernului, dar şi oameni de fotbal, unii dintre ei încarceraţi în acest an, vor spune "Hristos a Înviat" în spatele gratiilor, notează Mediafax.

Chiar dacă este pentru a doua oară încarcerat, acestea sunt primele sărbători pascale pe care fostul premier Adrian Năstase le petrece în spatele gratiilor. El este încarcerat la Penitenciarul Jilava, acolo unde execută pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare, la care a fost condamnat în 6 ianuarie, pentru şantaj şi luare de mită, în dosarul cunoscut ca "Zambaccian" .


Fostul premier mai are o condamnare de doi ani de închisoare, în dosarul "Trofeul calităţii". Condamnat în 20 iunie 2012, Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată. După condamnarea din dosarul Zambaccian, Adrian Năstase a fost din nou încarcerat, urmând ca instanţa să contopească cele două pedepse.

Şi pe Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, sărbătorile de Paşti îl vor găsi încarcerat. El se află la Penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi, unde are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, la care a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.


Tot în penitenciar, însă la Baia Mare, se află fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan. El a fost condamnat definitiv în 25 februarie 2013, la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul "Caltaboşul", alături de un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş. Avram Mureşan se află, însă, în închisoare din mai 2012, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şapte ani de detenţie într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri.

Fostul ministru Remeş, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul "Caltaboşul", a fost eliberat condiţionat în 11 februarie, după ce a ispăşit un an din pedeapsă.


Foştii parlamentari Cătălin Voicu, Nicolae Vasilescu, Dan Păsat şi Emilian Cutean, în spatele gratiilor de Paşte

Fostul senator Cătălin Voicu nu va sărbători Paştele cu familia, pentru că el este încarcerat în Penitenciarul Rahova. Voicu a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie 2013, de instanţa supremă, la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie. El a fost găsit vinovat pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanţa supremă Florin Costiniu, la magistraţi şi poliţişti, pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicaţi.

Şi foştii deputaţi Dan Pasat sau Emilian Cutean se vor afla în penitenciare în noaptea de Înviere. Dan Păsat a fost încarcerat după ce a fost condamnat definitiv, în decembrie 2013, de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu executare, pentru şantaj şi fapte de corupţie.


Sărbători în închisoare şi pentru Gigi Becali, George Copos, Gheorghe Popescu şi Mihai Stoica

Afacerile cu statul făcute de Gigi Becali reprezintă unul dintre motivele pentru care el a ajuns în închisoare. Încarcerat la Poarta Albă, Becali ispăşeşte o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în cazul "Valiza" şi în dosarul sechestrării celor care i-au furat maşina.

Acestea nu sunt primele sărbători pe care fostul europarlamentar Gigi Becali le petrece în spatele gratiilor. Patronul echipei Steaua a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse. Şi cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali, pe motiv că acesta ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la coloană, a fost respinsă de instanţă.


Omul de afaceri George Copos, fostul acţionarul majoritar al FC Rapid, a ajuns după gratii în 4 martie, pentru tranferul unor jucători de fotbal. El se va afla în spatele gratiilor de Paşte întrucât are de executat o pedeapsă de trei ani şi opt luni, în regim închis de detenţie.

Alături de Copos, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 4 martie, pe Jean Pădureanu la trei ani şi patru luni de închisoare, pe Mihai Stoica la trei ani şi şase luni, pe Cristian Borcea şi Ioan Becali la câte şase ani şi patru luni, pe Victor Becali la patru ani şi opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o lună şi zece zile, precum şi pe Gigi Neţoiu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Cercuri de lectură, dezbateri şi cenacluri duhovniceşti, între activităţile de Paşte din penitenciare

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), persoanele condamnate vor putea participa la manifestări artistice în perioada sărbătorilor de Paşti. Între acestea se înscriu cercuri de lectură, teatru, cenacluri literare, muzică, desen, grafică, arte plastice, activităţi de sculptură, modelaj şi fotografie. De asemenea, în unităţile penitenciare vor fi organizate competiţii şi întreceri sportive, expoziţii, dezbateri şi concursuri tematice.

"Un rol deosebit de important îl vor avea vizitele în comunitate, cenaclurile duhovniceşti - filocalice, precum şi activităţile de voluntariat cu specific adaptat perioadei pascale. Totodată, în baza colaborării cu preoţii slujitori de la toate cultele care sărbătoresc Paştele în această perioadă, preoţii capelani ai unităţilor vor susţine un program special de pregătire duhovnicească, prin intensificarea slujbelor, a consilierilor şi spovedaniei", potrivit Administraţiei Penitenciarelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter