Actualitate

Ucraina refuză creșterea prețului la gaze impusă de Rusia

Ucraina nu acceptă noul preț la gaz pe care dorește să-l impună Rusia, de aproape 500 de dolari pe 1.000 metri cubi.

Denunțând o „agresiune gazieră și economică", după anunțarea de către Moscova a creșterii cu 80% a prețurilor de livrare a gazelor către Ucraina, șeful guvernului ucrainean a subliniat în cursul consiliului de miniștri că „presiunea politică este inacceptabilă". „Și nu acceptăm prețul de 500 de dolari", a precizat Arseni Iațeniuk.

„Rusia nu a reușit să pună mâna pe Ucraina prin agresiune armată. Ea lansează acum planul de a controla Ucraina prin agresiune gazieră și economică", a adăugat premierul ucrainean, cerând guvernului său să fie pregătit pentru cazul în care Rusia își restrânge sau oprește livrările de gaz către Ucraina, anunță Agerpres.


La rândul său, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a afirmat că, în absența unui acord privind prețul la gaz, Kievul va sesiza o curte de arbitraj, după cum prevede contractul privind livrările de gaz rusesc. „Vom încerca să găsim un acord. Dacă nu ajungem la un acord, vom sesiza curtea de arbitraj", a notat el, potrivit Reuters și AFP.

Moscova a anulat în această săptămână două reduceri acordate Ucrainei la livrările de gaze, de care Kievul este dependent. În 72 de ore, prețul a crescut de la 268 la 485 dolari pe 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai ridicate prețuri din Europa.

abonare newsletter