Actualitate

Consiliul Judeţean Cluj, zguduit de dosarul de corupţie Fany

Scandal fără precedent la Consiliul Judeţean Cluj. Procurorii DNA susţin că patronul Fany, Ştefan Cadar, a apelat la un funcţionar din cadrul Consiliului Judeţean Cluj căruia i-a promis 10.000 de euro pentru a câştiga licitaţia.

Procurorii susţin că Ştefan Cadar a apelat la un funcţionar din cadrul CJ Cluj căruia i-a solicitat să intervină la membrii comisiei paritare de la nivelul Consiliului Judeţean Cluj pentru a-i convinge să-i atribuie unele licenţe de transport.

“La sfârşitul lunii decembrie 2013 acesta a apelat la sprijinul unui funcţionar din cadrul CJ Cluj şi i-a solicitat să intervină la membrii comisiei paritare de la nivelul Consiliului Judeţean Cluj, promiţându-i suma de 10.000 de euro dacă va reuşi să-i persuadeze pe aceştia pentru a emite propunerea de atribuire a licenţelor în forma în care actele veniseră de la Bucureşti în prima etapă a licitaţiei, care după cum am arătat, fusese deja aranjată de maniera la care au convenit inculpaţii. Se reţine că din această sumă de 10.000 de euro, inculpatul a plătit acestui suspect-funcţionar suma de 6000 de lei până în prezent”, susţin procurorii DNA.


În acest dosar, a fost audiat, joi, Răzvan Pop, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu.

În schimbul banilor, Pop ar fi trebuit să intervină pe lângă membrii comisiei de specialitate - Octavian David, angajat la CJ, şi Daniela Dobrilă, de la Autoritatea Rutieră Română (ARR) - pentru a atribui licenţele de transport pe traseele cele mai bune firmei lui Cadar.


Procurorii anticorupţie au descoperit că, după ce s-a promis şi acceptat mita, a urmat un lanţ de evenimente care a favorizat Fany.

În data de 19 decembrie 2013, comisia specială a emis decizia atribuire a licenţelor de transport, individual, pe fiecare rută în parte, şi nu pe grupe de trasee, aşa cum prevede legea.


Pe data de 23 decembrie 2013, Horea Uioreanu a propus un proiect de hotărâre de CJ privind atribuirea licenţelor de transport, care a trecut la vot.

"Am promovat această hotărâre pentru că, în caz contrar, puteam fi acuzaţi de nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti. Exista la vremea respectivă o sentinţă a Tribunalului Cluj de suspendare a unei alte hotărâri a CJ, prin care traseele dorite de Fany nu erau scoase la licitaţie. Fiecare să răspundă pentru faptele sale", spunea Uioreanu la acea dată.


Cadar s-a lăudat că a dat şpagă şi în 2008

În încheierea penală a şedinţei de judecată în care s-a decis arestarea pe 30 de zile a patronului Fany, Ştefan Cadar, se mai arată faptul că, din interceptările din dosar “transpare o chestiune care a stat agăţată multă vreme de numele, renumele şi faima SC Fany şi anume că şi la licitaţia anterioară, cea din 2008, atribuirea s-a făcut urmare a unor fapte de corupţie şi a existat acest renume, el a fost generat de un dosar anterior în care reprezentanţii societăţii au fost audiaţi”.

Din interceptările din dosar rezultă că Ştefan Cadar, în discuţiile pe care le poartă, recunoaşte că în anul 2008 a apelat la o modalitate similară cu un reprezentant al CJ Cluj şi aşa şi-a reuşit atribuirea pe primul loc.


În dosarul de corupţie al fostului vicepreşedinte al CJ Cluj, Radu Bica, procurorii au arătat faptul că acesta şi-a petrecut vacanţa în Austria pe banii firmei Fany care avea şi la acea dată contract cu Consiliul Judeţean Cluj. Radu Bica a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

„Pentru deplasarea şi cazarea în Austria, inculpatul Bica Radu nu a fost nevoit să cheltuie niciun ban, minivacanţa fiindu-i asigurată, atât pentru el, cât şi pentru familia acestuia, de martorii Cadar Ştefan şi Cadar Olezia, patronii firmei de transport Fany, societate aflată în relaţie contractuală cu Consiliul Judeţean Cluj, fiind câştigătoarea unei licitaţii de transport judeţean de persoane pe ruta Cluj-Napoca - Floreşti, contract ce a fost prelungit în acest an de către CJ Cluj. Chiar dacă între cele două familii există relaţii de prietenie, aşa cum au arătat cei doi soţi Cadar în mărturiile lor, plata unei astfel de vacanţe, ce se ridică la aproximativ 400-500 de euro, excede unei relaţii normale, de bun simţ, de natura celei afirmate. Împreună cu familia sa a făcut cumpărături la magazine de lux cum ar fi Escada (unde, spre exemplu, preţul unui sacou depăşeşte de câteva ori salariul lunar al inculpatului), nu denotă absolut deloc că acesta ar fi fost «strâmtorat»", se arăta în rechizitoriul de la acea vreme.

Cum a fost prins Ştefan Cadar acum

S-a stabilit că, în vederea câştigării licitaţiei, inculpatul Cadar Eronim Ştefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie - decembrie 2013, în mai multe rânduri, la Bucureşti pentru "a rezolva" din timp licitaţia, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilă Daniela.

Pentru sprijinul promis în câştigarea licitaţiei, inculpata Dobrilă Daniela ar fi acceptat şi ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri, nemijlocit sau prin intermediari, bunuri şi bani cu titlu de mită: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de 12.000 euro). De asemenea, în acelaşi scop de favorizare a firmei inculpaţilor, a rezultat că inculpata Dobrilă Daniela ar fi pretins de la soţii Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia remiterea a două calculatoare laptopuri marca Apple, în valoare de circa 3.500 de euro.

Ştefan Cadar a fost arestat pentru 30 de zile de Tribunalul Cluj, iar soţia sa, Olezia Cadar, şi directorul Direcţiei Licenţe din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti, Daniela Dobrilă, au primit măsura arestului la domiciliu.

Miza licenţelor de transport

Miza licenţelor de transport este de milioane de lei. De exemplu, pe una din rutele firmei Fany, Cluj-Napoca-Floreşti, circulă aproape zilnic aproximativ 15.000 de personae. Un billet pentru o călătorie costă 4 lei, iar un abonament pe o lună costă 110 lei.

Oficial, aproximativ 10.000 de abonamente au fost emise care aduceau încasări lunare de 1,1 milioane lei. La această sumă se adaugă încasările din cele aproximativ 10.000 de bilete vândute zilnic, rezultând 40.000 de lei în fiecare zi, adică încasări totale lunare de 1,2 milioane de lei. Un calcul simplu arată că doar ruta Cluj-Napoca-Floreşti aducea încasări lunare de 600.000 de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter