Actualitate

Uioreanu, despre audierea şefului său de cabinet în dosarul FANY: "Nu m-a mirat"

Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj, a declarat, cu referire la şeful său de cabinet, Răzvan Pop, care a fost chemat joi la declaraţii la DNA, că nu l-au mirat, nici îngrijorat aceste audieri. „Aceste audieri mi s-au părut normale în acest context”, a precizat Uioreanu.

„Ştiu că Răzvan Pop a fost chemat la audieri. Nu m-a mirat și nu m-a îngrijorat, domnul Pop fiind şeful meu de cabinet, unul din oamenii cei mai bine informaţi cu problemele existente. N-am dat amploare acestei audieri pentru că mi s-a parut normală în contextul anchetei DNA”, a precizat Uioreanu.

Răzvan Pop, şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost audiat de procurori în dosarul în care patronul firmei de transport Fany, Ştefan Cadar, şi soţia lui Olezia au fost reţinuţi de DNA pentru dare de mită.


Acesta s-a prezentat, joi, la DNA pentru audieri. Deocamdată, nu se ştie în ce calitate Răzvan Pop a fost chemat să dea declaraţii. Potrivit unor surse, Pop a fost audiat deoarece din postura sa de şef de cabinet existau premise să aibă date şi informaţii care pot folosi procurorilor în anchetă.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au negat  informaţia potrivit căreia la sediu ar fi avut loc percheziţii DNA. Potrivit reprezentanţilor CJ Cluj, procurorii au solicitat doar unele documente cu privire la Fany.


Anterior, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, spunea că acuzaţiile aduse celor doi oameni de afaceri din Cluj reţinuţi de DNA pentru fapte de corupţie sunt grave şi că instituţia pe care o conduce a pus la dispoziţia anchetatorilor documente privind dosarul în cauză.

Horea Uioreanu declara, vineri, că autorităţile judeţene au procedat corect în cazul legat de traseele de transport metropolitan în care au fost reţinuţi pentru fapte de corupţie doi oameni de afaceri clujeni, Ştefan Eronim Cadar, asociat în cadrul unei societăţi comerciale, şi Olezia Cadar, asociat şi administrator la aceeaşi firmă.


"Acuzaţiile care se aduc celor doi oameni de afaceri din judeţul Cluj, de la firma Fany, reţinuţi de DNA, sunt grave. Suntem convinşi că noi am acţionat corect şi că vom câştiga procesul cu această societate. De altfel, noi am cerut ARR să suspende licenţele de transport ale firmei Fany în zona metropolitană. CJ Cluj a pus la dispoziţia organelor de anchetă documente privind dosarul respectiv", spunea Uioreanu.

În judeţul Cluj, compania Fany avea curse de transport metropolitan în mai multe comune limitrofe municipiului Cluj-Napoca, după ce a câştigat licitaţii în acest sens, iar în paralel, pe unele trasee din aceste localităţi, a intrat şi Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, fosta Regie Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC).


Ştefan Cadar, patronul FANY SRL, şi soţia acestuia, Olezia Cadar, au ajuns vineri după amiaza la Tribunalul Cluj. Procurorii DNA au cerut arestarea lor preventivă. Ştefan Cadar este urmărit penal pentru dare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi cumpărare de influenţă.

Soţia lui, Olezia Cadar, asociat și administrator al societății comerciale este cercetată pentru dare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator.


Potrivit procurorilor DNA, Daniela Dobrilă, director la Direcţia Licenţe din cadrul Autorității Rutiere Române (ARR) Bucureşti, a primit mită de la patronii firmei FANY SRL pentru sprijinul promis în câștigarea licitației, diverse bunuri şi bani: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de 12.000 euro).

De asemenea, în acelaşi scop de favorizare a firmei inculpaților, a rezultat că inculpata Dobrilă Daniela ar fi pretins de la soții Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia remiterea a două calculatoare laptopuri marca Apple, în valoare de 3500 euro.

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte de corupţie în contextul derulării licitaţiei privind “Programul de transport public de persoane prin curse regulate în trafic judeţean pe anii 2014-2019”.

Astfel, la data de 29 noiembrie 2013, la nivel naţional s-a declanşat procedura de licitaţie pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele judeţene de transport pentru perioada 01.01.2014-30.06.2019.

În contextul demarării procedurilor pentru licitarea atribuirii traseelor de transport judeţean de persoane, inculpații Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela, pentru ca, prin prisma funcţiei deţinută de aceasta, să le înlesnească câştigarea unui număr cât mai mare de trasee, din cele scoase la licitaţia ce a debutat la finele lunii noiembrie 2013.

De asemenea, a mai rezultat că, tot la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela ar fi apelat pentru a obţine acte necesare câştigării procesului intentat împotriva Consiliului judeţean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitație a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj.

S-a stabilit că, în vederea câştigării licitaţiei inculpatul Cadar Eronim Ştefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la Bucureşti pentru „a rezolva” din timp licitaţia, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilă Daniela.

Ultimele Stiri
abonare newsletter