Actualitate

Gaz pe foc! Europarlamentarii Tokes şi Sogor cer în PE autonomie pentru secui

Laszlo Tokes și Csaba Sogor cer în PE susținerea comunității internaționale pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Eurodeputații români de etnie maghiară Laszlo Tokes și Csaba Sogor au vorbit luni, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, despre marșul neautorizat de luni, de la Târgu Mureș, la care au participat câteva mii de persoane. Ei au solicitat susținerea instituțiilor europene și a comunității internaționale în general pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Eurodeputatul Laszlo Tokes, din grupul PPE, a declarat că, în urmă cu doar câteva ore, a avut loc “o demonstrație împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România”. “Această populație, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca și cei care trăiesc în Crimeea acum”, a afirmat Tokes într-o intervenție din cadrul procedurii discursurilor de un minut. Eurodeputatul a cerut României, PE și celorlalte instituțiilor europene să ajute această minoritate să obțină autonomia.


Csaba Sogor: există conflicte nerezolvate

Eurodeputatul UDMR Csaba Sogor a abordat și el subiectul în cadrul aceleiași proceduri, menționând că participanții de la marșul din Târgu Mureș au cerut statut de regiune autonomă specială pentru Ținutul Secuiesc, cu respectarea integrității teritoriale a României. “Practica internațională arată că există diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare pașnică între diferitele grupuri etnice. Mesajul cheie al demonstrației de azi este că există în continuare conflicte nerezolvate, iar comunitatea maghiară își exprimă nemulțumirea și solicită guvernului român să înceapă un dialog. Sper
că acest lucru va fi susținut de comunitatea internațională”, a afirmat Csaba Sogor.

Ponta: Cred că Tokes habar nu are unde este Crimeea

Premierul Victor Ponta apreciază că europarlamentarul Laszlo Tokes, care a comparat situaţia minorităţii maghiare din România şi cea a minorităţii din Crimeea, "habar nu are unde e Crimeea" şi că astfel de declaraţii trebuie sancţionate, dar a atenţionat că şi România are propriii extremişti. "Ştiţi părerea mea despre Tokes, am avut şi procese cu dânsul, dar, din fericire, le-am câştigat. Nu pot decât încă o dată să apreciez faptul că UDMR nu l-a pus pe listă pe Tokes şi că Hunor Kelemen s-a delimitat de manifestări extremiste. Vreau să fim însă corecţi: avem şi noi extremiştii noştri, la Bucureşti, care seara la televiziuni se exprimă la fel ca Tokes, doar că în limba română, aşa că hai să fim
atenţi la ai noştri şi, evident, să-i sancţionăm pe ai lor", a spus Ponta. Întrebat de presă dacă poate fi realizată o comparaţie între minoritatea maghiară din România şi cea din Crimeea, Ponta a răspuns: "Cred că habar nu are unde e Crimeea !"


Antonescu: comparația lui între Ținutul Secuiesc și Crimeea, alarmantă

Președintele PNL, Crin Antonescu, a calificat marți drept “scandaloase și alarmante” afirmațiile europarlamentarului Laszlo Tokes care a comparat situația din Crimeea cu cea din Ținutul Secuiesc. “Este scandalos și este alarmant și cred că este o întrebare foarte
bună pe care să i-o puneți domnului președinte Băsescu, domnului fost președinte al PDL, Emil Boc, domnului Stolojan, domnului Marian Jean Marinescu, doamnei Macovei, celor care în Parlamentul European au cauționat susținerea pe familie politică și chiar promovarea domnului Tokes”, a afirmat Antonescu.

Boagiu: PDL îi cere lui Tokes să retracteze de urgență declarațiile extremiste adresate PE

Partidul Democrat Liberal îi cere lui Laszlo Tokes să retracteze de urgență declarațiile iresponsabile și extremiste adresate Parlamentului European, potrivit prim-vicepreședintei PDL Anca Boagiu, vicepreședinte al PPE. “Partidul Democrat Liberal condamnă ferm declarația iresponsabilă a europarlamentarului Laszlo Tokes. Partidul Democrat Liberal consideră că extremismul este un pericol pentru orice stat democratic, cu atât mai mult în contextul internațional actual. Uniunea Europeană nu poate
fi construită cu extremiști”, subliniază Boagiu într-un comunicat.
Ea precizează că PDL va acționa în continuare pentru apărarea statului de drept, pentru unitatea și integritatea teritorială a României și pentru garantarea drepturilor tuturor cetățenilor români, indiferent de etnie, conform valorilor europene.


Consiliul Național Secuiesc a cerut la Târgu Mureș autonomia Ținutului Secuiesc

Peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri, pornind, luni seara, într-un marș neautorizat pe străzile din Târgu Mureș. Organizatorul manifestării, liderul Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a cerut participanților să se îndrepte pe trotuare către Prefectura Mureș, pentru a depune o petiție prin care se solicită autonomia Ținutului Secuiesc. În timpul marșului, o serie de membri ai Organizației 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob și s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter