Actualitate

Alarmant: Unul din zece accidente produse în Cluj au loc pe fondul consumului de alcool

Una dintre principalele cauze de mortalitate pe şosele este consumul băuturilor alcoolice. Grav este faptul că în accidente mor, în majoritatea cazurilor, și persoane nevinovate.

„Probabilitatea de a produce un accident pentru un şofer cu 0,5 mg/l de alcool în sânge faţă de unul care nu a băut deloc e de două ori mai mare. Consumul băuturilor alcoolice îi provoacă conducătorului auto o stare de euforie care îi distorsionează percepţiile şi îl face să nu îşi poată controla bine reflexele”, avertizează specialiştii, care adaugă că în ultimul timp se remarcă în rândul şoferilor din Cluj o sfidare tot mai accentuată faţă de oamenii legii, cât şi faţă de ceilalţi participanţi la trafic.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj au declarat că urmare a ultimelor evenimente rutiere petrecute pe străzile din municipiu din cauza şoferilor băuţi „la nivelul judeţului Cluj au fost intensificate acţiunile de prevenire a accidentelor rutiere”. 


Alcool + BMW = combinaţia fatală

Doi şoferi din Cluj-Napoca au reuşit să îngrozească o ţară întreagă după ce au provocat adevărate tragedii în plin centrul oraşului.  Ironia sorţii a făcut ca ambii să se afle la volanul unei maşini puternice. „Blonda cu BMW” şi „Ucigaşul cu BMW”, cum au fost denumiţi de presă, doi tineri, băuţi bine, au reuşit performanţa de a omorî un bătrân pe o trecere de pietoni şi de a băga alţi patru oameni în spital.

La o diferenţă câteva zile, pe Calea Moţilor şi Spaiul Independeţei din Cluj-Napoca s-au petrecut două dintre cele mai grave accidente rutiere din acest an.


Primul a avut loc în noaptea de 26 spre 27 februarie, când Yannina Oltean, o tânără de 29 de ani aflată la volanul unui BMW Z4, cu poliţia pe urme, a spulberat un taximetrist. Patru persoane au ajuns atunci la spital cu răni grave. Fiind testată cu aparatul etilotest, s-a constatat că aceasta se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, având o concentraţie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat. Procurorii au refuzat s-o prezinte instanţei cu propunere de arestare preventivă, astfel că tânără este cercetată în libertate sub control judiciar.

În dimineaţa zilei de 2 martie, un interlop din Cluj-Napoca, Tomas Baias (34 de ani), aflat la volanul unui BMW pe strada Splaiul Independenţei spre strada Plopilor, a intrat în intersecţie pe culoarea roşie a semaforului şi a accidentat mortal un bătrân de 73 de ani care s-a angajat în traversarea străzii pe marcajul pietonal, pe culoarea verde a semaforului. Bărbatul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, având o concentraţie de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat. După producerea accidentului, fără încuviinţarea organelor de poliţie, Tomas Baias a părăsit locul accidentului cu autovehiculul implicat în accident. Ulterior, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore şi arestat preventiv pentru 30 de zile.


Om de valoare omorât de un traficant de droguri

Tomas Baias este un cunoscut interlop clujean, condamnat anterior pentru traficul de droguri. Baias, care a fost arestat sub acuzaţia că a vândut ecstasy unor clienţi, este un cunoscut practicant de arte marţiale şi câştigător al unei competiţii de "Street Fight" desfăşurată la Cluj. Pe 21 iulie 2013, interlopul a agresat doi agenţi de pază ai firmei Scutul Negru la festivalul Peninsula. Din gaşca lui Baias mai fac parte Rareş Ciprian Marc şi Ionuţ Tripon, care au fost implicaţi în numeroase bătăi, printre care cele din clubul Alegria şi de la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Cluj.

Biciclistul spulberat pe trecerea de pietoni era renumitul organist Dan Victor. Dan Victor a studiat pianul în cadrul Liceului de Muzică din Cluj-Napoca, timp în care a început şi studiul orgii, pentru ca, mai târziu, să se dedice în exclusivitate muzicii de orgă la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Prima sa apariţie publică a avut loc în anul 1967 când a cântat solo într-un concert al renumitei “Orchestre Radio”. În anul 1968 a absolvit Academia de Muzică din Weimar-Germania cu profesorul Joh. E. Köhler. De atunci a susţinut numeroase concerte de orgă în ţară şi străinătate.


Accidentele produse din cauza alcoolului, la coada clasamentului

Potrivit unei analize a IPJ Cluj, principalele trei cauze ale producerii accidentelor rutiere, la nivelul județului, în primele două luni ale anului, sunt viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentă de către pietoni şi neacordarea de prioritate pietonilor. „Accidentele rutiere în care au fost implicați conducători auto aflați sub influența băuturilor alcoolice reprezintă 10,15% din totalul accidentelor rutiere produse la nivelul județului Cluj. În primele două luni ale anului 2014 au fost înregistrate 13 accidente rutiere grave”, au precizat reprezentanţii IPJ Cluj.

Cât beau clujenii

Potrivit unui studiu realizat la solicitarea Asociației Berarii României, în judeţul Cluj, în 2012 s-au băut 300 de mii de hectolitri de bere. "În ceea ce priveşte judeţul Cluj, se beau în jur de 300 de mii de hectolitri de bere, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din ceea ce se consumă în România", a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociaţiei Berarii României.

Ultimele Stiri
abonare newsletter