Actualitate

De mâine începe postul Paştelui

Credincioşii clujeni, care vor să ţină postul, vor avea 40 de zile de restricţie la produsele de origine animală.

Mii de credincioşi clujeni vor începe de mâine să ţină postul Paştelui, post care se va desfăşura până în data de 19 aprilie. În această perioadă, credincioşii trebuie să fie mai buni, să-şi ajute semenii şi să nu consume alimente preparate din carne, lapte sau ouă.

Postul Paştelui este postul dinaintea Învierii Domnului şi este cel mai lung şi mai aspru post din cele patru de peste an, el fiind denumit şi Postul Mare.


Învierea Naşterii Domnului Isus Hristos va fi serbată de creştinii ortodocşi în data de 20 aprilie.

Credincioşii s-au pregătit sufleteşte

Credincioşii clujeni s-au pregătit încă de zilele trecute pentru a întâmpina aşa cum se cuvine postul Paştelui. “Pe parcursul săptămânii trecute nu am mâncat deloc carne pentru că aşa se procedează cu o săptămână înainte de intrarea în postul Paştelui. Apoi duminică am fost la biserică, ne-am rugat, iar de acum şi timp de 40 de zile nu vom mânca niciun produs alimentar care va conţine preparate din carne, lapte sau ouă. Postul Paştelui nu înseamnă numai să te abţi de la mâncare. Trebuie să fi mai bun, să te rogi mai mult, să ajuţi pe alţii şi să te ajuţi pe tine în primul rând”, a povestit pentru Monitorul de Cluj, o credincioasă.


Se spune că acest post este mai greu decât celelalte fiindcă este cel mai lung şi nu are decât două dezlegări la peşte. Peştele se mănâncă doar în zilele de 25 martie şi în Duminica Floriilor, atunci când este dezlegare.

Magazinele, pline de produse vegetale

Postul este mai uşor de parcurs în zilele noastre deoarece în magazine se găseşte o gamă variată de produse de origine vegetale. Există pateuri de post, preparate din soia, brânză tofu, zascuscă s.a.


Din experienţa anilor trecuţi, vânzările vor creşte în această perioadă la produsele de origine vegetală. “Încă de zilele trecute m-am aprovizionat cu soia de toate tipurile deoarece ştiu că vânzările vor creşte pe parcursul postului Paştelui. M-am mai aprovizionat şi cu pateuri vegetale, brânză tofu, salam din soia şi multe alte produse vegetale”, a povestit un comerciant.

1 din 10 români posteşte

Conform unui studiu al Institutului Român pentru Evaluarea şi Strategie, publicat de cei de la gândul.info, reiese că: “şapte din zece români ţin integral sau parţial Postul Paştelui. Doar unul din zece (9%) respectă restricţiile alimentare pe toată perioada Postului Mare, aproape unul din doi (45%) recunosc că obişnuiesc să postească doar în zilele de miercuri şi vineri, în timp ce 14% spun că postesc doar în Vinerea Mare”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter