Actualitate

Termen incert pentru refacerea marcajelor rutiere din Cluj-Napoca

Vopseaua de pe trecerile de pietoni din oraş abia dacă se mai vede în multe locuri. Refacerea marcajelor costă între 10 lei/mp şi 120 lei/mp, în funcţie de tipul de vopsea folosit.

Ca în fiecare an după trecerea iernii, mare parte din marcajele rutiere din oraş sunt într-o stare jalnică şi trebuie refăcute cât mai rapid, însă Primăria nu se grăbeşte deocamdată să înceapă lucrările, reprezentanţii autorităţilor locale precizând că se ţine cont de condiţiile meteo. Atât şoferii cât şi pietonii sunt nemulţumiţi de modul în care arată trecerile de pietoni, marcajele de separare a sensurilor de circulaţie, marcajele din parcări, din faţa pragurilor de sol, etc. şi nu le rămâne decât speranţa că autorităţile locale îşi vor face treaba cât mai repede. “Am observat că în tot oraşul trecerile de pietoni abia se mai văd, mai ales pe străzile foarte circulate. Dacă ai ghinionul ca zebra să nu fie marcată şi cu semafor e o adevărată aventură să traversezi strada. E periculos şi pentru pietoni şi pentru şoferi”, spune Daniela, o clujeancă aflată în trecere prin centrul oraşului.

Cândva în primăvară demarează lucrările

Refacerea marcajelor din municipiu începe în funcţie de condiţiile meteo. “Lucrările de aplicare marcaje rutiere în oraş vor începe în primăvara acestui an, atunci când condiţiile meteo vor permite efectuarea unor lucrări de calitate”, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.


Două firme se ocupă de refacerea marcajelor rutiere în municipiu, în urma a două acorduri încheiate de Primărie în august 2012. Astfel, pentru lucrările de aplicare marcaje rutiere cu vopsea acordul cadru s-a încheiat cu SC Floromar Prod SRL Cluj-Napoca, iar pentru lucrările de aplicare marcaje rutiere cu bicomponent, acordul cadru s-a încheiat cu asocierea SC Loial Impex SRL Suceava – SC Gamida Euromark SRL Breaza, liderul de asociere fiind SC Loial Impex SRL Suceava.

Acordurile nu au valoare în bani

Potrivit reprezentanţilor Biroului Mass-Media, cele două acorduri cadru nu au valoare în bani, au doar specificate preţuri unitare pentru fiecare tip de marcaj rutier. Aceste preţuri unitare, fără TVA, pe metru pătrat(mp), sunt următoarele: pentru vopsea: marcaj rutier longitudinal: 10,45 lei/mp, marcaj rutier transversal: 12,5 lei/mp, marcaj rutier divers: 13,5 lei/mp; pentru bicomponent: marcaj rutier longitudinal: 78,75 lei/mp, marcaj rutier transversal: 119,93 lei/mp, marcaj rutier divers: 119,93 lei/mp, marcaj rutier transversal covor (roşu) antiderapant: 99 lei/mp.


Fiecare din cele două acorduri cadru s-a încheiat pe o perioadă de doi ani, astfel că acestea sunt încă în vigoare.

Lucrări diverse şi pe parcursul anului

Reprezentanţii autorităţilor locale mai precizează că ori de câte ori este nevoie, în baza acordurilor cadru, Primăria încheie cu cele două firme în cauză contracte de execuţie de lucrări aplicare marcaje rutiere. Contractele au valoare, în bani. Valorile contractelor se stabilesc în funcţie de suprafeţele (în metri pătraţi), pe străzi, ce trebuie marcate.   


Lucrările de aplicare marcaje rutiere în oraş se vor finaliza în termen de circa o lună de la începerea lor, în funcţie şi de condiţiile meteo, dar în permanenţă, pe tot parcursul anului, se vor executa diverse lucrări de aplicare marcaje rutiere, în funcţie de necesităţile apărute pe teren, cum ar fi de exemplu străzile modernizate în cursul anului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter