Actualitate

Ce se întâmplă cu asigurații ASTRA, dacă firma intră în insolvență?

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat marţi că a dispus instituirea procedurii de redresare financiară prin administrare specială în cazul companiei Astra Asigurări, cel mai mare asigurator din România. Ce se va întâmpla cu cei care au încheiată o asigurare la această firmă?

În cazul în care compania de asigurări intră în insolvenţă, în lipsa fondurilor, cei care au încheiat poliţe nu îşi vor putea recupera dăuna. Pe de altă parte, dacă se constată că de vină pentru situaţia societăţii este conducerea acesteia, asiguraţii pot fi despăgubiţi din patrimoniul personal al membrilor conducerii, scrie ziare.com.

Forma de organizare a societăţii de asigurări Astra este societate pe acţiuni, fiind încadrată astfel la dispoziţiile legii insolvenţei numărul 85/2006.


Practic, asigurările reprezintă, fiecare în parte, contracte inexacte sau aşa cum le denumea practică, contracte variabile, cu finalitate necunoscută, din care una dintre părţi urma să câştige, ori asiguratorul ori asiguratul în cazul unei daune.

Legea insolvenţei a instituit o procedură cât se poate de clară atunci când a venit vorba despre o lichidare în masă a patrimoniului şi, astfel, a fost instituită şi lista prioritară a celor ce sunt despăgubiţi în cazul unei stări de insolvenţă sau, mai pe scurt, care sunt creditorii privilegiaţi.


Prin creditor se înţelege persoana fizică sau juridică ce deţine un drept de creanţă asupra averii debitorului şi care a solicitat, în mod expres, instanţei să îi fie înregistrată creanţă în tabelul definitiv de creanţe sau în tabelul definitiv consolidat de creanţe şi care poate face dovada creanţei sale faţă de patrimoniul debitorului, în condiţiile legii.

Astfel, în cazul insolvenţei unei societăţi de asigurări, ar însemna că în primul rând se vor recupera creanţele garantate, prin patrimoniul debitorului, salariile personalului, creanţele către stat şi în cele din urmă aceste compensaţii pe care debitorul asigurator trebuie să le plătească în baza contractelor de asigurare.


Faptul că se închide o poliţă de asigurare nu înseamnă că în eventualitatea unei stări de insolvabiltate/insolvenţe declarate, în cazul lipsei patrimoniului, cel îndreptăţit îşi va recupera dăuna.

Însă dacă se ajunge la concluzia fermă, în urma auditării şi contabilizării situaţiei asiguratorului, că organele de conducere au dus societatea în această stare şi se fac vinovate pentru aceste aspecte, pot fi trase la răspundere, cu patrimoniul personal, astfel încât să poată fi recuperate toate creanţele ce derivă din contractele de asigurare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter