Actualitate

Construirea Centrului Cultural Transilvania depinde de găsirea unui investitor privat

Primarul Emil Boc a declarat, luni, că autorităţile locale vor realiza Centrul Cultural Transilvania exclusiv cu bani din bugetul local în cazul în care niciun investitor privat nu va fi interesat de un parteneriat în acest sens.

Viitorul sediu al Filarmonicii Viitorul sediu al Filarmonicii

Proiectul pentru construirea Centrului Cultural Transilvania va fi deschis pentru licitaţie în perioada următoare, însă totul depinde de găsirea investitorului privat interesat de un parteneriat. Primarul Emil Boc a declarat, luni, că există deja investitori interesaţi. Potrivit proiectului final, firma privată ar urma să realizeze un parking subteran şi un hotel de cinci stele, iar Primăria va face sediul Filarmonicii.

"În sfârşit am aprobat anul trecut proiectul final. El presupune două faze: prima, construcţia parkingului subteran şi hotelului şi a doua fază, construcţia sediului Filarmonicii. Pentru a se realiza parkingul de dedesubt, concepţia a fost ca în schimbul terenului pe care îl primeşte, investitorul privat să realizeze un hotel de cinci stele şi un parking subteran, iar apoi, noi peste parking să realizăm sediul Filarmonicii. Am avut până acum investitori străini interesaţi, să sperăm că vor participa la licitaţie", a explicat Emil Boc.


Există şi varianta finanţării doar din bugetul local

Potrivit primarului, dacă nu va fi niciun investitor interesat de construirea parkingului şi hotelului, atunci va intra în calcul finanţarea acestor obiective exclusiv din bugetul local.

"Dacă nu vom avea succes cu această variantă, voi veni cu altă propunere şi vom face din banii noştri parkingul. Sunt optimist, dar până nu văd rezultatul licitaţiei nu mă pot pronunţa", a precizat Emil Boc.


Conform studiului de fezabilitate realizat de proiectantul S.C. VAAL ARHITECTURA S.R.L. rezultă o valoare estimată a ansamblului de 288.000,9 mii lei (fără T.V.A.), din care valoarea estimată pentru construcţie şi montaj este de 202.872,1 mii lei ( fără T.V.A.) Suprafaţa desfăşurată a proiectului este de 46.000 mp, din care suprafaţa de carosabil este de 1.740 mp, suprafaţa pietonală - 3.283 mp, iar suprafaţa de spaţii verzi de 475 mp. Durata estimată de realizare a investiţiei este de 4 ani.

Centrul Cultural va găzdui şi sediul Conservatorului

Întregul ansamblu va fi în final compus din cinci clădiri cu funcţiuni distincte (sediul Filarmonicii Transilvania, clădirea sălilor de concerte, clădirea artelor plastice şi dramaturgie, sediul Academiei de muzică “Gheorghe Dima” şi un hotel de două sute unităţi de cazare) aşezate pe o mare dală subterană ce acoperă peste 80% din surprafaţa actuală a terenului. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter