Actualitate

UE adoptă primul instrument juridic pentru integrarea romilor

Uniunea Europeană adoptă primul instrument juridic pentru integrarea romilor, statele membre angajându-se să pună în aplicare un set de recomandări propuse de Comisia Europeană pentru a intensifica integrarea economică şi socială a comunităţilor de romi.

Conform unui comunicat remis agenţiei Mediafax, recomandarea Consiliului a fost adoptată în unanimitate de miniştrii reuniţi în cadrul Consiliului la mai puţin de şase luni de la prezentarea propunerii de către Comisie.

Prin adoptarea acestei recomandări, care este primul instrument juridic adoptat vreodată de UE pentru integrarea romilor, statele membre se angajează să ia măsuri specifice pentru a reduce decalajele dintre romi şi restul populaţiei.


"Acordul de azi este un semnal puternic arătând că statele membre sunt dispuse să abordeze direct sarcina dificilă a integrării romilor. Miniştrii şi-au exprimat angajamentul unanim de a îmbunătăţi practic situaţia comunităţilor de romi", a declarat vicepreşedintele CE Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.

"Instrumentele principale de integrare a romilor se află acum în mâinile statelor membre şi este important ca vorbele să fie transpuse în fapte. Nu vom ezita să le reamintim ţărilor UE angajamentele asumate şi ne vom asigura că le vor respecta", a mai spus Reding, conform sursei citate.


"Adoptarea recomandării demonstrează în mod clar angajamentul comun al statelor membre de a spori investiţiile în capitalul uman şi eficacitatea acestora pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale populaţiei de etnie romă din întreaga Europă", a declarat şi László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.

"Nu ne putem permite să îi dezamăgim. Este necesar ca statele membre să aloce fonduri europene substanţiale în perioada 2014-2020, precum şi fonduri naţionale, pentru a ajuta comunităţile rome să îşi valorifice pe deplin potenţialul şi, de asemenea, să demonstreze voinţă politică la toate nivelurile pentru a asigura cheltuirea judicioasă a fondurilor", a mai spus Laszlo Andor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter