Actualitate

FOTO: Barurile din Cluj, luate la puricat de poliţişti şi jandarmi în căutarea chiulangiilor

Desfăşurare de forţe marţi dimineaţa în centrul Clujului pentru depistarea minorilor care absentează de la ore. Zeci de poliţişti şi jandarmi, dar şi inspectori din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, au colindat barurile din centrul oraşului într-o acţiune care a avut ca şi scop prevenirea şi combaterea absenteismului în şcoli.

Două echipe mixte s-au deplasat în centrul oraşului, una acţionând pe străzile Iuliu Maniu, Memorandumului şi Piaţa Muzeului, iar cea de-a doua pe strada Avram Iancu şi Bulevardul Eroilor. Cei care au acţionat în barurile de lângă Baba Novac au fost mai norocoşi, depistând zeci de tineri care ar fi trebuit să se afle la şcoală.

„Vom acţiona în zona centrală a oraşului, vom intra în localuri şi vom legitima, în special, minorii care lipsesc de la ore. Vom observa dacă au ţigări, dacă fumează, dacă consumă băuturi alcoolice pentru că în zona şcolilor este interzisă vânzarea de băuturi alcoolice. Vom face un tabel pe care îl vom prezenta Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj care vor sesiza şcolile respective. Copiii să înţeleagă că trebuie să fie prezenţi la ore să înveţe”, a declarat Laurenţiu Moldovan, şeful Secţiei 1 Poliţie Cluj.


După ce au luat la rând barurile şi sălile e jocuri de lângă Sora şi de pe străzile Iuliu Maniu şi Memorandumului, dar şi barurile din Piaţa Muzeului, oamenii legii au avut marea surpriză să nu găsească minori care să bea şi să fumeze în timpul orelor e şcoală. Oamenii legii au găsit legitimat două tinere care se aflau la cafea într-un bar de pe strada Iuliu Maniu. În schimb, în barurile din Piaţa Muzeului oamenii legii nu au găsit niciun minor.

„Este o acţiune desfăşurată de poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu inspectori din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, pentru prevenirea şi combaterea absenteismului în şcoli. Este o acţiune de prevenţie, nu s-a identificat neapărat o creştere a fenomenului de absenteism şcolar”, a declarat Adriana Vornicu, purtător de cuvânt la IPJ Cluj.


Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a realizat, împreună cu Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (C.J.R.A.E.), o analiză cu privire la cauzele absenteismului elevilor din şcolile din judeţul Cluj,  în încercarea de a găsi soluţii pentru stoparea acestui fenomen. În anul şcolar 2011-2012 la şcolile din municipiul Cluj-Napoca numărul total al absenţelor se ridică la peste 850.000.

abonare newsletter