Actualitate

Franța sprijină intrarea României în spațiul Schengen, în două etape

Franța susține ideea intrării României şI Bulgariei în spațiul Schengen în două etape, a afirmat joi noul ambasador al Franței la Sofia, Xavier Lapeyre de Cabanes.

Franța sprijină intrarea României în spațiul Schengen, în două etape Franța sprijină intrarea României în spațiul Schengen, în două etape

Diplomatul francez a ținut să precizeze că țara sa nu se opune intrării Bulgariei în zona de liberă circulație din Europa. “În urmă cu doi ani, Franța a fost cea care a propus ca Bulgaria și România să fie admise în două etape, mai întâi frontierele aeriene și maritime și apoi cele terestre”, a declarat Lapeyre de Cabanes, cu ocazia unei vizite efectuate în orașul bulgar Plovdiv. “Cu toate acestea, propunerea nu a întrunit acordul celorlalte state membre al Uniunii Europene”, a adăugat el, citat de novinite.com.

Ambasadorul francez a reamintit că decizia pentru extinderea spațiului Schengen trebuie adoptată prin consens de toate țările membre al UE.


În anul 2010, Franța și Germania și-au făcut cunoscute reticențele în legătură cu intrarea iminentă a Bulgariei și României în spațiul Schengen, invocând probleme legate de corupție și crima organizată în cele două state. Aceste obiecții au fost preluate de Olanda și, într-o oarecare măsură, de Finlanda.

Autoritățile bulgare și române au atras atenția în repetate rânduri faptul că judecățile politice nu au nicio legătură cu cerințele tehnice pentru admiterea în zona Schengen.


În cursul săptămânii, președintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat că, dată fiind situația complexă actuală, este posibil ca Bulgaria și România să nu adere la spațiul Schengen la începutul anului 2014, relatează Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter