Actualitate

Începe construcţia Centrului Cultural Transilvania. Cum va arăta şi cât va costa

În şedinţa ordinară din data de 14 noiembrie, Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca va analiza proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii Ansamblului „Centrul Cultural Transilvania” care va găzdui clădirea sălii de concerte sediul Filarmonicii Transilvania, precum şi o piaţetă, parcare şi anexe, proiect din iniţiativa primarului Emil Boc.

Conform studiului de fezabilitate realizat de proiectantul S.C. VAAL ARHITECTURA S.R.L.  rezultă o valoare estimată a ansamblului de 288.000,9 mii lei (fără T.V.A.), din care valoarea estimată pentru construcţie şi montaj este de 202.872,1 mii lei ( fără T.V.A.) Suprafaţa desfăşurată a proiectului este de 46.000 mp, din care suprafaţa de carosabil este de 1.740 mp, suprafaţa pietonală - 3.283 mp, iar suprafaţa de spaţii verzi de 475 mp. Durata estimată de realizare a investiţiei este de 4 ani, finanţarea investiţiei realizându-se din bugetul local şi alte surse constituite conform prevederilor legale.

Amplasamentul acestui proiect de investiţii este situat în apropierea zonei centrale, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 106. Terenul are o suprafaţă de 13.923 mp în proprietatea municipiului Cluj-Napoca şi în administrarea Consiliului local  Cluj-Napoca


Clădirea Sediului Filarmonicii Transilvania va fi dispusî pe latura de est a terenului mascând astfel calcanul clădirii existente pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, cu regim de înălţime 3S+P+4Etaje, având înălţimea maximă de 17,6 m.

Clădirea Sălii de Concerte este formată din corpul C, regimul de înălţime este de 4S + P + 8E amplasată central, fiind piesa principală a întregului ansamblu. Sala mare de concerte cu o capacitate maximă de 1.650 loc. (sunt incluse şi 100 locuri pentru corişti) a fost conformată şi dimensionată după mai multe criterii care ţin în mod special de acustică în funcţie de tipologia şi stilul, maniera muzicală a concertului dorit.


Sub această sală se va găsi sala mică de concerte de maximum 480 de locuri, cu foyerul deschis în Pasajul Muzicii. Tipologia acesteia se înscrie în conceptul “shoebox” (cutie de pantofi) care a fost utilizat cu succes în întreaga lume în ultima sută de ani, dar mai ales în ultimele trei decenii. Filarmonica Transilvania are un efectiv compus din 100 de membri – cor cu 70 de artişti lirici, o orchestră (100 de instrumentişti) şi un cvartet. Acustica exclusiv naturală a sălii trebuie să fie adaptabilă de la sonoritatea unui singur interpret până la cea a unei formaţii compuse din 200 de muzicieni.

Sala va fi dotată cu o mare orgă montată deasupra scenei. Va fi o orgă de mari dimensiuni (16mx12m) şi va cuprinde în construcţia ei şi o orgă “transilvană”, va fi un unicat – ca orice orgă construită să funcţioneze pe principiul pneumatic clasic, având pe lângă caracteristicile obişnuite şi unele sonorităţi specifice româneşti (fluiere, tulnice etc.)


Amenajarea locurilor de parcare se realizează pe două niveluri subterane şi parţial un nivel tehnic determinat de ridicarea pieţii cu 1,5 metri faţă de cota trotuarului la Bulevardul 21 Decembrie 1989. Tot nivelul parterului rămâne prin excelenţă destinat pietonilor ca o piaţă lineară ce va lega cele două mari artere urbane: Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi Calea Dorobanţilor.

Întregul ansamblu “ CENTRUL CULTURAL TRANSILVANIA”, va fi în final compus din cinci clădiri cu funcţiuni distincte (sediul Filarmonicii Transilvania, clădirea sălilor de concerte, clădirea artelor plastice şi dramaturgie, sediul Academiei de muzică “Gheorghe Dima” şi un hotel de două sute unităţi de cazare) aşezate pe o mare dală subterană ce acoperă peste 80% din surprafaţa actuală a terenului.

abonare newsletter