Actualitate

Marea Britanie şi Franţa, lovite de cea mai gravă furtună din ultimii zece ani

Marea Britanie s-a confruntat, luni dimineaţa, cu cea mai gravă furtună din ultimii zece ani, un băiat fiind dat dispărut în Sussex (sud), iar în Franţa aproximativ 30.000 de persoane au rămas fără curent electric.

Marea Britanie şi Franţa, lovite de cea mai gravă furtună din ultimii zece ani  Marea Britanie şi Franţa, lovite de cea mai gravă furtună din ultimii zece ani

Această primă furtună a toamnei a lăsat fără electricitate 15.000 de persoane în Finistère şi 8.000 pe Côtes d'Armor, fiind însoţită de rafale de vânt ce suflă cu până la 133 de kilometri pe oră în insula Ouessant, potrivit companiei de electricitat ERDF.

Douăsprezece departamente din nord-vestul Franţei au fost plasate în alertă cod portocaliu până marţi dimineaţa. În zonele de coastă sunt prevăzute rafale de vânt de până la 120-130 de kilometri pe oră.


Duminică seara, o hulă puternică s-a abătut asupra coastelor regiunilor Bretagne şi Normandie, scrie Mediafax.

În Marea Britanie, organismul de previziuni meteorologice Met Office a avertizat că rafalele violente de vânt riscă să determine căderi de copaci, să avarieze clădirile, să provoace întreruperi de electricitate şi să perturbe transporturile. Ploi abundente (20-40 de milimetri) au început să cadă duminică seara în ţară şi ar urma să dureze între şase şi nouă ore, riscând să provoace inundaţii localizate.


Aceste precipitaţii vor fi însoţite, luni, de rafale de vânt cu viteze cuprinse între 100 şi 130 de kilometri pe oră în sudul Angliei şi Ţara Galilor.

Met Office a emis o alertă cod portocaliu pentru sudul ţării, cerând populaţiei să îşi amâne deplasările în cursul dimineţii.


Furtuna a provocat deja o victimă, un băiat în vârstă de 14 ani, dat dispărut după ce a fost luat de valuri în timp ce se afla pe o plajă din Sussex, pe coasta de sud a Angliei. 

Mai multe companii de transport feroviar din Londra au avertizat duminică seara că îşi vor suspenda serviciul până la ora locală 09.00 (11.00 ora României). Aeroporturile din jurul capitalei au anunţat perturbări ale traficului, în timp ce Heathrow a prevăzut anularea a circa 30 de zboruri. 


Trenul Eurostar nu ar trebui să circule pe sub Canalul Mânecii în noaptea de duminică spre luni până în jurul orei 07.00 (09.00 ora României), în timp ce întârzieri importante au fost înregistrate duminică.

Mai multe companii de feribot au anulat numeroase curse care traversează Canalul Mânecii şi către Irlanda. 


Premierul David Cameron a prezentat măsurile puse în aplicare, în cadrul unei conferinţe telefonice pe care a avut-o cu miniştrii vizaţi, duminică.

Alerta meteo a generat temeri privind o repetare a "Marii Furtuni" din octombrie 1987, soldată cu moartea a 18 persoane pe coasta britanică şi a patru pe coasta franceză.

Rafale de vânt au o forţă comparabilă cu cele ale furtunii care a afectat Marea Britanie în 2008, dar în termeni de consecinţe, aceasta este comparabilă mai degrabă cu cea din octombrie 2002, potrivit Met Office.

Furtuna a fost deja numită St Jude, patronul cauzelor pierdute, care este sărbătorit luni.

"The Great Storm" din 1987, cea mai puternică furtună care s-a produs în Marea Britanie din 1703, a rupt 15 milioane de copaci şi a provocat importante pagube materiale.

"Episodul se va încheia luni dimineaţa în Bretagne şi la miezul zilei în Nord-Pas-de-Calais", a precizat Météo-France.

În nordul regiunii Bretagne, chiar înainte de a ajunge furtuna, zeci de copaci şi acoperişuri au fost smulşi de vânt şi ploile abundente, perturbând circulaţia.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter