Actualitate

Transportul GRATUIT pe două linii RATUC pentru studenți, aprobat de Consiliul Local

Consilierii locali au votat în ședința de îndată de joi proiectul de hotărâre privind acordarea a două linii gratuite pentru studenți pe mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca. În prezent, studenții primesc gratuitate pe o singură linie.

Proiectul de hotărâre pentru acordarea a încă unei linii gratuite RATUC pentru studenți a fost realizat ca urmare a solicitărilor venite din partea studenților.

“Ca urmare a solicitărilor din partea studenților și a grupurilor din Consiliul Local am venit cu acest proiect pentru a oferi beneficii în plus studenților în ceea ce privește transportul în comun. În prezent, abonamentul pe o linie este de 60 lei din care jumătate plătește Primăria și jumătate universitatea. În aceeași sumă de bani, fără niciun efort suplimentar, RATUC acordă acum două linii pentru studenți”, a declarat primarul Emil Boc.


Liviu Neag, directorul RATUC a precizat că universitățile au fost de acord cu achitarea în continuare a cotei de 50% din prețul unui abonament lunar pentru studenți.

“În mod sigur toate universitățile au spus că sunt de acord. Doar Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a spus că analizează resursele financiare de care dispune, dar în mod sigur și ei vor fi de acord să meargă mai departe cu acest proiect”, a spus Liviu Neag.


În alte orașe din țară, studenții pot să opteze pentru abonament pe o singură linie sau pe mai multe linii, iar o parte din costul abonamentului este suportat de autoritățile locale și universitate. În Timișoara 50% din abonament îl plătește primăria și 50% studentul, iar singura universitate care contribuie cu 50% este Universitatea de Agronomie, în Craiova: 50% achită primăria și 50% studentul, în Iași: 50% plătește universitatea, 30% primăria și 20% studentul.

Proiectul de hotărâre a fost votat după îndelungi discuții privind utilitatea cardului studențesc Omnipass, unii dintre consilieri venind cu ideea de a fi eliminat acest card la acordarea gratuității pentru transport sau discuții despre fondurile acordate de Ministerul Educației universităților pentru susținerea gratuității studenților la transportul în comun. Deși a fost propus un amendament pentru eliminarea cardului Omnipass, acesta nu a fost votat, doar patru consilieri fiind pentru eliminarea acestuia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter