Actualitate

FOTO: Peste 200 de clujeni care se opun eutanasierii câinilor au protestat în centrul oraşului

Reprezentanţi şi voluntari ai unor ONG-uri, dar şi simpli cetăţeni au protestat marţi în Piaţa Unirii faţă de eutanasierea maidanezilor. În centru s-au adunat peste 200 de clujeni care se opun eutanasierii câinilor maidanezi, manifestaţia având loc după ce parlamentarii au votat Legea privind câinii fără stăpân.

Peste 200 de persoane au protestat în centrul oraşului, în timp ce legea ce permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi a primit votul final la Camera Deputaţilor.

Clujenii au avut pancarte cu mesaje ca "Omoară-mă pentru incompetenţa ta", "Vrei eutanasia? Ruşine România!", "Mii de ani de loialitate, răsplata: crima", "Sunt căţel de la gunoi, n-am mers eu, m-aţi lăsat voi".


„Câinii de pe stradă provin din curţile oamenilor. Deci, o soluţie ar fi o înregistrare, o microcipare şi o sterilizare sau plată de taxă pentru supravegherea câinilor cu stăpân. În Cluj, deşi câinii comunitari sunt sterilizaţi în proporţie de sută la sută ne confruntăm lunar cu circa 150-250 de cazuri de abandon care sunt câinii din curţile oamenilor care decât să sterilizeze căţeaua preferă să o lase pe domeniul public. Nu văd de ce pedepsim câinii. Câinii sunt nişte victime, iar legislaţia actuală combate efectele şi nu tratează cauza. Este ca şi cum am avea un robinet spart în baie şi ne-am chinui ani de zile cu găletuţa să scoatem apa din baie. Vom continua protestele şi în stradă şi pe alte căi“, spune Alina Banu, membră al ONG-ului „Nuca“ din Cluj, organizatorul protestului.

Totodată, pe pancartele protestatarilor scrie: "Stop abandon", "Câinele de pe stradă e născut în curtea vecinilor tăi", "Opriţi spălarea de bani prin eutanasiere", "Eutanasierea=cruzime, măcel, crimă", "România a abandonat omenia", "Nu atitudini barbare, vrem soluţii raţionale".


Protestatarii poartă, de asemenea, fotografii cu câini maltrataţi pe care scrie "eutanasiere în stil românesc" şi au aprins lumânări lângă aceste fotografii.

Iulia Zuber, reprezentant al asociaţiei de protecţie a animalelor NUCA, a declarat, că a propus, în urmă cu doi ani, Primăriei, un proiect de lege pentru rezolvarea problemei, dar nu a fost luată în seamă.


"Sute de mii de câini vor muri în cele mai greu de imaginat moduri. Eutanasia românească se face cu bâtă şi în cele mai groaznice şi oribile moduri cu putinţă. Nu ne dorim câini pe stradă, considerăm că locul unui câine este lângă stăpân, dar refuzăm să luăm în considerare orice altă soluţie decât: managementul populaţiei canine cu stăpân prin microcipare, înregistrare şi sterilizare. Refuzăm să mai facem jocul politicienilor care de ani de zile se îmbogăţesc de pe urma câinilor de pe străzi şi doresc să perpetueze prin legiferarea eutanasiei aceasta problemă. Problema reală nu sunt câinii, ci lipsa unei gestionări eficiente din partea guvernării. Eu am propus această soluţie care rezolvă cauza, nu efectul", a spus Zuber.

Protestatarii vorbesc pe rând la megafon şi scandează împotriva eutanasierii şi a abandonului "Ruşinea stăpânului, abandonul câinelui" şi "Uniţi, salvăm câinii de pe stradă".


Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, marţi, că referendumul local privind eutanasierea câinilor vagabonzi nu va mai avea loc, ca urmare a adoptării de către Camera Deputaţilor a legii referitoare la problema patrupedelor fără stăpân.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi amendamentul la Legea privind câinii fără stăpân care stabileşte un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea


Referendumul a fost propus după ce Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel şi verifică dacă au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.

abonare newsletter