Actualitate

Turdenii s-au declarat împotriva exploatării cu cianuri la Roșia Montană!

Luni după-amiază pe platoul din fața primăriei Turda s-au adunat peste o sută de persoane care au protestat pașnic împotriva proiectului inițiat de canadienii de la Gold Corporațion la Roșia Montană.

Printre aceștia au fost și câțiva care au venit la acțiune însoțiți de animalele de companie, militând împotriva eutanasierii câinilor comunitari.

După câteva luări de cuvînt și lozinci scandate împotriva Guvernului și a folosirii cianurilor în explotările de la Roșia Montană, protestatarii au mărșăluit prin centru orașului până la statuia lui Avram Iancu, în tot acest timp fiind însoțiți de jandarmi.


Participanții la miting, sunt de părere că adevarata luptă se dă în stradă, dincolo de asigurările transmise de guvernanți, aceștia nu se vor opri până când factorii de decizie vor veni cu un document care să ateste să exploatrea minieră cu cianuri la Roșia Montană este un subiect de domeniul trecutului.

Sperăm să tragem un semnal de alarmă, să-și dea lumea seama că ne privește pe toți acest proiect, în primul rând ne afectează direct pentru că suntem cel mai mare oraș aproape de Roșia Montană. Noi ca și asociație, ne gândim astăzi la partea de producție de hrană, însă asta implică automat tot ce ne înconjoară, tot mediul… ne afectează pe toți. Mă bucur că suntem aici în număr mare, adulți, persoane în vârstă și mulți tineri, încet, încet se mișcă și Turda, astăzi este un prim pas aici, vom continua până va fi nevoie. Categoric trebuie să se înțeleagă că această exploatare murdară nu este în favoarea turdenilor, clujenilor și a României în general, declară Marta Pozsonyi, de la Slow Food Turda.


La rândul său, Alin Roșca, președintele Fundației de Ecologie și Turism Potaissa Turda, spune că acțiunea a însemnat o coagulare a intereselor mai multor cetățeni care și-au exprimat o voință comună.

Ne dorim să ne facem auzită vocea noastră pentru că pe lângă toate discuțiile pe care le-a generat acest proiect propunerea legislativă pe care guvernul a pregătit-o este neconstituțională, încalcă legile actuale, dreptul la proprietate și constituția României. Din acest motiv tinerii iasă în stradă de mai bine de 10 zile și protestează împotriva acestui program și a guvernului care își manifestă indiferența față de ceea ce se întâmplă în stradă, subliniază Roșca.


Între timp, Ministerul Justiției dă undă verde exploatării cu cianuri a aurului în Apuseni.

În urma acestei decizii, proiectul de lege ar urma să ajungă în Parlamentul României, Legislativul urmând să decidă aprobarea sa sau nu!

Ultimele Stiri
abonare newsletter