Actualitate

HARGHITA: Preşedintele Traian Băsescu asistă la slujba de la mănăstirea de la Izvoru Mureşului

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, joi, la ora transmiterii acestei ştiri, alături de soţia sa, Maria, la Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Mureşului din judeţul Harghita, el fiind întâmpinat de maica stareţă.

sursa foto: stirileprotv.ro sursa foto: stirileprotv.ro

Băsescu a ajuns la mănăstirea din Izvoru Mureşului în jurul orei 10.45, el ajungând acolo cu o maşină şi fiind întâmpinat la poarta mănăstirii de către maica stareţă, Miriam.

Şeful statului a mers prin mulţime până în mănăstire, unde la ora transmiterii acestei ştiri asistă la Sfânta Lirurghie, care este oficiată de către Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejean.


La ceremonia religioasă sunt prezenţi aproape o mie de oameni, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în costume populare.

La slujba de la Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Mureşului participă şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, senatorul PSD Ecaterina Andronescu şi judecătorul de la Curtea Constituţională Valer Dorneanu.


În timpul slujbei vor fi împărţite, potrivit maicii stareţe, 1.200 de drapele tricolore, care "vor fi trimise în toate colţurile lumii", acolo unde trăiesc români, prin reprezentanţii comunităţilor de români prezenţi la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului.

După slujba religioasă va avea loc o agapă în curtea mănăstirii, la care a fost invitat şi şeful statului.


Preşedintele a mai fost la Izvoru Mureşului şi luni, când a participat la cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară. Şeful statului a mai fost şi la mănăstirea din localitate, ultima dată luni, când a cerut roşii din seră, precum şi trei trandafiri, el întâlnindu-se atunci cu IPS Ioan Selejean.

La Izvoru Mureşului se desfăşoară şi cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară, în organizarea Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, alături de Centrul Cultural Topliţa, Centrul European de Studii Covasna - Harghita din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei. La manifestare, care se va încheia vineri, se află lideri ai organizaţiilor româneşti din jurul frontierelor ţării şi din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar şi din Diaspora românească (Italia şi Franţa), precum şi o delegaţie din Republica Moldova.


În jurul orei 13.00, preşedintele Traian Băsescu ar urma să ajungă la Oarba de Mureş, judeţul Mureş, unde are loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Cântecului Popular Patriotic "La Oarba şi la Iernut".

La evenimentul de la Oarba de Mureş sunt aşteptaţi peste 10.000 de participanţi, fiind programate demonstraţii ale unor structuri din sistemului naţional de apărare, scurte scenete de război, dar şi spectacole de muzică populară patriotică, prin care se doreşte aducerea unui omagiu eroilor români căzuţi în cel de-al doilea război mondial.


Festivalul, care a debutat joi, cu o ceremonie religioasă la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş, este organizat de Asociaţia Intercomunitară "Iernuţeana", Asociaţia Culturală "Pe Mureş şi pe Târnavă", Consiliul Judeţean Mureş, Prefectură şi Primăria Iernut.

Ultimele Stiri
abonare newsletter