Actualitate

Băsescu vrea o Constituţie ca în 1923: A fost una dintre cele mai moderne

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la Constanţa, după ce a vizitat expoziţia dedicată Regelui Ferdinand I, că noua Constituţie trebuie să fie "la fel de bine gândită ca cea din 1923", susţinând că aceea "a fost una dintre cele mai moderne constituţii din lume".

"Asta a fost una dintre cele mai moderne constituţii din lume (n.r.- Constituţia din 1923). În baza acestei constituţii şi a modului cum funcţiona statul român în perioada de după intrarea constituţiei în vigoare, România a fost una din cele mai stabile ţări din punct de vedere economic, cele mai stabile din lume, nu din Europa", a spus Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Întrebat de jurnalişti ce ar trebui să păstreze noua Constituţie din cea din 1923, şeful statului a răspuns: "Principiile sănătoase de funcţionare a statului. (...) Să fie la fel de bine gândită ca cea din 1923".


De asemenea, Traian Băsescu a spus că expoziţia reprezintă "o parte glorioasă a istoriei noastre".

"Am văzut multe din exponate la muzeu (n.r. - Muzeul Cotroceni), dar îmi pare bine că au fost aduse aici, la bordul navei. Le văd echipajele de pe navele flotei mâine (n.r. - sâmbătă), pentru că sunt parte din istoria noastră şi parte de istorie pe care 50 de ani am negat-o, aşa am fost învăţaţi în comunism, dar a fost o parte glorioasă a istoriei noastre", a spus Băsescu.


Întrebat dacă expoziţia reprezintă o şansă pentru tinerii care au uitat această parte a istoriei, preşedintele Băsescu a spus: "Ei nu au ce să uite, pentru că nu le-a spus nimeni. Abia la şcoală au început să înveţe câte ceva, dar sunt cei din generaţia mea, care nu au învăţat la şcoală, nu ştiu propria istorie şi nu ştiu foarte multe despre un cap încoronat, care a făcut servicii extraordinare României. Şi ce mă impresionează în perioada lui Ferdinand I - curajul, ştie că are o armată slab înarmată şi totuşi a avut curaj, din calcul politic, probabil susţinut cu idei de Regina Maria, nu spun că nu, dar el era şeful statului, şi şi-a asumat intrarea în război cu o armată nu grozav pregătită. A rezistat şi nu şi-a luat trăistuţa să fugă, în timp ce s-a refugiat cu guvernul în Moldova şi a dat marea bătălie de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. Şi a mai făcut ceva, s-a întors în fruntea armatelor de la Budapesta".

Totodată, întrebat dacă îi sfătuieşte pe tineri să vină să vadă expoziţia, Băsescu a răspuns: "Cu siguranţă".


"Cred că ideea expoziţiei aici nu a fost luată neapărat de începerea unui an Ferdinand I, pentru că la anul se împlinesc 100 de ani, acum sunt 99 de ani, pe 10 octombrie, de la încoronarea lui Ferdinand, dar cred că expoziţia a fost adusă acolo unde vin oamenii vara, pe litoral, ceea ce le va uşura posibilitatea de a o vizita, pentru că Mamaia e la doi paşi, Eforie e la doi paşi, se poate vizita", a adăugat Băsescu.

Chestionat dacă va veni de Ziua Marinei la Constanţa, şeful statului a spus: "Ştiu sigur unde mă duc, dar nu vă spun".


După ce semnat în cartea de onoare a expoziţiei, Băsescu a plecat din Portul Militar Constanţa.

Traian Băsescu a ajuns, vineri, în jurul orei 18.00, la Constanţa, pentru a participa la vernisajul expoziţiei dedicate Regelui Ferdinand I al României, la bordul Fregatei "Regele Ferdinand", el fiind întâmpinat de Garda de Onoare care a intonat imnul de sta

Ultimele Stiri
abonare newsletter