Actualitate

Medicii de familie refuză să distribuie cardul național de sănătate

Reprezentanții medicilor de familie sunt de părere că distribuirea cardului, editarea datelor pe card și achiziția cititoarelor de card trebuie să fie finalizate de CNAS, și nu de medici.

Medicii de familie refuză să distribuie cardul național de sănătate Medicii de familie refuză să distribuie cardul național de sănătate

 Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) se declară surprinsă de declarațiile CNAS cu privire la cardul de asigurat și sarcinile pe care CNAS dorește să le traseze medicilor de familie privind distribuirea și editarea datelor medicale de pe acestea.

Medicii de familie își argumentează decizia prin faptul că acest card de asigurat este proiectul CNAS și nu al medicilor de familie.


“Editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând și mai mult timpul alocat consultației medicale, activității medicale efective în detrimentul pacientului, afectează calitatea actului medical și relația medic-pacient. În plus, editarea datelor este inutilă, în contextul lansării Dosarului Electronic al Pacientului începând cu 24 ianuarie 2014”, se arată într-un comunicat al SNMF.

Mai mult, reprezentanții medicilor de familie spun că pacientul va trebui să plătească efectuarea grupei sanguine și declarația notarială privind donarea, acestea nefiind acoperite de asigurare. “Cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceștia, care nu poate include terți. În nicio țară unde se folosesc cardurile de sănătate, acestea nu au fost distribuite de medici!”,  explică reprezentanții SNMF.

 
 

Etichete: cnas medici familie
abonare newsletter