Actualitate

FOTO Clujul ca în evul mediu. Satul fără drumuri şi cu familii rupte de lume

Zeci de familii dintr-un sat situat la 45 de kilometri distanţă de Cluj-Napoca trăiesc izolate de ani buni din cauza nepăsării autorităţilor judeţene.

Un sat din judeţul Cluj este izolat de lume după ce drumurile de acces sunt complet distruse, iar unele porţiuni sunt rupte. Satul Pâglişa numără puţin peste 120 de persoane care au ajuns la capătul răbdării din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor judeţene, în competenţa cărora se află reablitarea şi întreţinerea drumului. DJ 161 DN 1 Dăbâca – Pâglişa, căci despre el este vorba, arată ca după război, cu gropi multe şi adânci şi porţiuni rupte. În trecut, oamenii beneficiau de un autobuz care să-i ducă la oraş, dar din cauza drumului care a continuat să se degradeze, firma a renunţat să mai ofere servicii de transport.

“Nemulţumirea noastră a pornit de la faptul că au reparat drumul până la ieşirea din Dăbâca. Dar şi satul Pâglişa face parte din comuna Dăbâca, de ce să nu aibă drumuri reparate? Am trimis petiţii peste petiţii preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, dânsul ne-a pasat la RAADPP. Ni s-a spus că a fost anulată licitaţia şi se va face o nouă licitaţie. Firma care iniţial a câştigat lucrările nu a mai avut bani. Este vorba doar de cinci kilometri de drum”, spune Carolina Pop, o locuitoare a satului Pâglişa.


Frustrări peste frustrări

De ani de zile, cele 126 de persoane care locuiesc în Pâglişa au acumulat frustrări peste frustrări din cauza lipsei drumurilor. Ei spun că există persoane în sat cu diferite afecţiuni, unele care fac dializă, dar maşinilor de intervenţie le este imposibil să ajungă la bolnavi. “Alt mijloc de transport noi nu avem, nu este autobuz, nu este nimic. De la Dăbâca se vine pe jos dacă nu ai maşină. Aveam autobuze, dar din cauza drumului rău au renunţat la curse. Toată lumea a renunţat. Aveam autobuz Cluj-Cubleşu Someşan, care trecea pe aici, din cauza drumului rău l-au scos. Noi suntem izolaţi aici. Avem bolnavi de dializă în sat. Nu toată săptămâna este cineva cu maşina la dispoziţie. Cu un bolnav prin gropile astea, cu o căruţă unde-l duci? Şi, mai important, în cât timp îl duci? Medicul de familie nu vine aici peste săptămână. Înainte venea cu o şaretă un doctor de două ori pe săptămână, acuma nu mai vine deloc. Aici stau foarte mulţi pensionari, se pot întâmpla multe. Salvările ajung după 40 de minute, o oră. Nu pot ajunge la timp. Vin, dar vin foarte greoi”, povesteşte şi Irina Marian care locuieşte, de asemenea, în Pâglişa. Aceasta mai povesteşte că a încercat să apeleze la diverse servicii în Cluj dar s-a lovit de refuzul oamenilor când au auzit în ce zonă trebuie să vină. „Eu mi-am închiriat o maşină pentru nişte lucrări derulate în casă, omul acela a venit o singură dată, ne-a luat 100 de lei în plus, după care mi-a spus să nu-l mai chemăm veci în zona aceasta că nu mai vine”, îşi aminteşte Irina.


Drum rupt din 1970

Emil Blăjan locuieşte de 69 de ani în satul Pâglişa şi îşi aminteşte că drumul este rupt din 1970. El se plânge că rudele din Cluj-Napoca nu mai vin să-l viziteze de foarte mulţi ani din cauza drumului. El spune că la fiecare sfârşit de săptămână îşi aşteaptă copiii şi nepoţii dar şi-a pierdut speranţa că îi va vedea. “Există o porţiune din acest drum care este rupt din anul 1970. Copiii mei nu vin din cauza drumului. De fiecare dată mă întreabă dacă drumul este reparat şi le răspund că nu. Ei îmi spun să stau cu bine aici, că ei rămân la Cluj. Drumul este rău şi aşa nu se mai poate. Măcat cât de cât să-l plombeze, când l-or asfalta, l-or asfalta, dar durerea noastră este să-l plombeze ca să poţi circula cât de cât”.


Oamenii se plâng că plătesc taxe şi impozite chiar mai mari decât la oraş şi nu au niciun beneficiu. “Şi noi plătim ca toţi taxe, impozite pe casă, pe pământ, pe maşină. Şi atunci de ce să nu beneficiem de un drum reparat? Ne distrugem maşinile, dar obligaţii avem. Avem obligaţii să ne plătim toate taxele. Noi plătim, dar cerem celor care trebuie să facă acest drum să-l facă, să facă bine şi să-l facă că am ajuns la limita răbdării. Când se va întâmpla vreo nenorocire atunci autorităţile vor reacţiona şi se va schimba ceva. Cei 11 copii care merg zilnic la Dăbâca cu microbuzul şcolar în caz de polei, gheaţă, pe drumul acela rupt, doamne fereşte maşina poate derapa până în vale. Drumurile judeţene sunt mult mai proaste decât în Sălaj sau în Alba. Există, totuşi, pretenţia ca judeţul Cluj să fie capitală de regiune”, a precizat Traian Pop, un alt cetăţean nemulţumit.

La rândul ei, Irina Marian spune: “Eu plătesc impozitul pe casă mai mult decât plătesc în Cluj. Ne pun impozit pe pază, 50 de lei, impozit pe gunoi, impozit pentru situaţiile de urgenţă, alţi 50 de lei. Este destul de frustrant, este o zonă frumoasă, lumea începe să vină, inclusiv tineret. Oamenii muncesc, îşi repară casele, îşi muncesc grădinile, şi e frustrant ca fiecare să se gândească cu groază la acest drum de teamă că îşi fac maşina praf”.


Promisiuni peste promisiuni

Oamenii spun că anul trecut, după ce au făcut sesizări, cei de la RAADPP au venit şi au plombat drumul. De asemenea, primarul comunei a făcut o grămadă de demersuri la Consiliul Judeţean Cluj. “Drumul este foarte prost şi am avut promisiuni tot timpul şi nu s-a făcut nimic. Promisiuni din toate părţile. Primarul din Dăbâca nu are nicio vină. Îmi transmite că este de competenţa Consiliului Judeţean Cluj, fiind vorba de un drum judeţean. Prin lege acest drum este drumul Consiliului Judeţean, nici nu se pune problema să-l dea Primăriei Dăbâca. Nici Primăria nu-l vrea, ea are celelalte uliţe”, a declarat Bogdan Stelian, delegatul sătesc al comunei Pâglişa în Consiliul Local al comunei Dăbâca.


Cei de la RAADPP Cluj le-au transmis sătenilor că drumul Fundătura-Dăbâca-Panticeu-Sărata este inclus în programul de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene pentru perioada 2011-2015. “Degradările apărute pe sectorul la care fac referire sătenii nu pot fi reparate cu tehnologia clasică de plombare a suprafeţelor decapate, cu beton asfaltic. În următoarele 20 de zile vom da dispoziţie pentru executarea lucrărilor de eliminare a gropilor prin completare cu piatră spartă. Lucrările de întreţinere se vor executa în funcţie de fondurile alocate de Consiliul Judeţean Cluj”, a precizat Liviu Bota, directorul RAADPP Cluj.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj spun că luni, 15 iulie, vor începe lucrările de reparaţii. “Drumul urmează să fie făcut de către firma Crosland. Am dat dispoziţii ca de astăzi (n. red.luni) să înceapă lucrările de plombare. Lucrările vor fi finalizate în câteva luni de zile”, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter