Actualitate

Aparatură nouă la Spitalul de Copii

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/16_ziua/nour-daniel-aparat1.jpg" border="0" alt="Doctorul Daniel Nour, şeful UPU de la Spitalul de Copii, a prezentat ieri aparatura donată de femeile de afaceri din Cluj" title="Doctorul Daniel Nour, şeful UPU de la Spitalul de Copii, a prezentat ieri aparatura donată de femeile de afaceri din Cluj" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Secţia de Urgenţe de la Spitalul Clinic de Copii Cluj a primit prin donaţie aparatură de aproape 50000 de lei. Noile dotări sunt binevenite, dar nu suficiente, unitatea având nevoie şi de alte aparate ale căror costuri sunt de câteva zeci de mii de euro.</p>

Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj a primit, prin donaţie, aparatură în valoare de peste 48.000 lei. Donaţia a fost făcută de Asociaţia Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, iar inaugurarea a avut loc ieri.

Banii pentru aparatele donate au fost adunaţi în urma unui bal de caritate organizat în noiembrie anul trecut de AFA Cluj. Potrivit Mihaelei Rus, preşedintele AFA Cluj, femeile din cadrul asociaţiei au donat atunci bijuterii şi obiecte de artă, care au fost scoase ulterior la licitaţie şi astfel s-au adunat aproape 50.000 lei. Cu aceşti bani au fost cumpărate din Londra şase infuzomate şi o staţie de andocare mobilă, aparate foarte utile în salvarea copiiilor aflaţi la limita dintre viaţă şi moarte. UPU din cadrul Spitalului de Copii dispunea şi până acum de infuzomate, dar acestea nu acopereau însă necesarul. Acum, odată cu primirea celor şase noi aparate, activitatea se poate desfăşura mult mai bine.


 

La ce folosesc noile aparate?



donatie aparat spitalDoctorul Daniel Nour, coordonatorul UPU, a explicat că cele şase infuzomate sunt fixate pe staţia de andocare mobilă. „Aceste aparate sunt foarte utile pentru dozarea precisă a medicamentelor şi a fluidelor administrate pacienţilor aflaţi în stare critică, mai exact pentru sugarii sub 10 kilograme”, a explicat Nour. El a mai spus că această staţie poate fi montată la orice pat şi poate deservi doi pacienţi în acelaşi timp. Coordonatorul UPU a declarat că aceste aparate nu puteau fi cumpărate prea curând cu fonduri de la stat, din cauza preţului mare şi a crizei financiare din acest moment.

 


70.000 de euro, un pat complet


Totuşi, doctorul Călin Lazăr, directorul medical al spitalului, a menţionat că donarea acestor aparate nu a rezolvat definitiv problema, din cauză că peste patru sau cinci ani ele nu vor mai funcţiona corespunzător şi va fi necesară înlocuirea lor.


La rândul său, Daniel Nour a afirmat că în cadrul UPU mai este nevoie în continuare de aparatură, primele două necesităţi fiind seringi automate şi ventilatoare. Preţul acestora din urmă poate să ajungă şi până la 50.000 euro. De altfel, potrivit lui Călin Lazăr, un pat complet dotat cu toată aparatura de care este nevoie pe această secţie costă în jur de 70.000 de euro.

La UPU din cadrul Spitalului de Copii Cluj ajung în fiecare lună, 1.500 de copii. În 2010, au fost înregistrate 16.700 de prezentări. Potrivit conducerii spitalului, unitatea sanitară clujeană deserveşte şi pacienţi din judeţele vecine, nu doar din Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter