Actualitate

Copiii îşi reclamă tot mai des părinţii

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/01_ziua/tanar-abuz.jpg" border="0" alt="tânăr abuz" title="Foto www.telefonulcopilului.ro" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Majoritatea copiilor care au sunat anul trecut la Telefonul Copilului au dorit consiliere psihologică.</p> <p>Peste 44.000 de apeluri au fost înregistrate anul trecut la Telefonul Copilului, mai multe cu 31% decât în 2009.</p> <p>Mai mult de jumătate din apelurile la 116.111 au fost făcute pentru a cere consiliere psihologică, aproape un sfert au reclamat abuzuri şi 6% au sunat pentru probleme şcolare.</p> <p>Potrivit informaţiilor Asociaţiei Telefonul Copilului - iniţiatorii liniei telefonice -, cazurile de abuz asupra copilului sesizate la 116.111 în anul 2010 au înregistrat o creştere de peste 64% faţă de anul 2009, respectiv 1.362 de cazuri.</p>

„Forma de abuz cel mai des întâlnită este neglijarea, în procent de 40%, urmată de molestarea fizică, în creştere cu 9% faţă de anul 2009, respectiv 34%. Celelalte forme de abuz înregistrate sunt abuz emoţional, exploatarea copilului prin muncă, cerşetorie, privare de libertate, abuz instituţional, abuz sexual, trafic. Cele mai multe cazuri de abuz au avut loc în familie, 80%”, declară reprezentanţii asociaţiei.

Mediul cel mai frecvent raportat în ceea ce priveşte cazurile înregistrate la telefonul special este cel rural, în procent de peste 45%, urmat de cel urban, în procent de aproape 28%.


Cele mai multe cazuri au fost înregistrate din regiunea Moldova - peste 25%, urmată de Muntenia - cu aproximativ 23%, Transilvania - cu aproape 14% şi Bucureşti - cu peste 13%. În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în judeţele Iaşi, Constanţa, Bacău, Vaslui, Teleorman, Giurgiu, iar cele mai puţine au fost sesizate din judeţele Sălaj, Covasna, Alba, Tulcea şi Harghita.

În acest context, Asociaţia Telefonul Copilului anunţă că, de astăzi, prelungeşte programul de lucru al serviciului Telefonul Copilului 116.111, până la miezul nopţii. Decizia de prelungire a programului a fost luată pentru a putea răspunde numărului tot mai mare de apeluri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter