Actualitate

4 muzee din Cluj NU vor participa la „Noaptea Muzeelor 2024”. Proteste în toată țara.

4 muzee importante din Cluj-Napoca nu vor participa la „Noaptea Muzeelor 2024” care va avea loc în 18 mai. Mai multe instituții din toată țara protestează.

Muzeul de Artă este una dintre instituțiile care nu va participa la Noaptea Muzeelor 2024/ Foto: Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca - Facebook Muzeul de Artă este una dintre instituțiile care nu va participa la Noaptea Muzeelor 2024/ Foto: Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca - Facebook

 

„Noaptea Muzeelor” se pregătește să-și deschidă porțile în noaptea de 18 mai.


 

Mai multe instituții culturale importante din diverse orașe ale țării refuză să participe. Motivul? Nemulțumiri ale angajaților, printre care și salariile insuficiente. 


4 muzee importante din Cluj-Napoca nu vor participa la „Noaptea Muzeelor 2024”

4 muzee din Cluj-Napoca s-au alăturat protestelor. Acestea sunt:

Muzeul de Artă


„Pe 18 mai 2024, Muzeul de Artă ar fi trebuit să participe la evenimentul Noaptea Muzeelor, dedicat promovării culturii și patrimoniului muzeal. Din păcate, instituția noastră se va solidariza cu colegii din Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă (Culturmedia), care organizează un protest la București în data de 18 mai. Acest demers este unul care dorește să atragă atenția asupra lipsurilor financiare din cadrul instituțiilor muzeale și a bibliotecilor din România.

Membrii sindicatului din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca consideră că subfinanțarea culturii reprezintă un pericol nu numai pentru protejarea și promovarea patrimoniului național, ci și la adresa menținerii nivelului de profesionalism în cadrul muzeelor și bibliotecilor din România. Nu trebuie uitat faptul că, în ultimele decenii, un număr semnificativ de biblioteci comunale și din micile orașe au fost închise, iar multe muzee nu au mai putut asigura un personal calificat pentru activitățile întreprinse.


Această problemă nu este una provocată de forul tutelar al instituției, Consiliul Județean Cluj, ci de lipsa de reacție a Ministerului Culturii, care de ani de zile refuză să sprijine muzeele și bibliotecile într-un mod profesionist”, au transmis reprezentanții muzeului.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei


„Având în vedere inechitățile majore între sectorul muzeal și alte sectoare salariale din domeniul cultural, subfinanțarea actului de cultură cât și promisiunile neonorate ale guvernului, ne solidarizăm protestului organizat sâmbătă, 18 mai 2024, la București, de către Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA, în consecință am luat decizia să NU organizăm ediția din acest an a Nopții Muzeelor”, a transmis muzeul.

Muzeul Farmaciei Cluj și Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei

„Pe 18 mai ar fi trebuit să ne bucurăm de mult așteptatul eveniment, Noaptea Muzeelor. Din solidaritate față de protestul organizat sâmbătă, 18 mai a.c., la București, de către Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA (din care face parte și Sindicatul Angajaților din MNIT), am luat decizia să nu mai organizăm ediția din acest an. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, se arată în mesajul transmis de muzeu.

Președintele sindicatului „Culturmedia”, George Balaci, a spus pentru hotnews.ro, că aproximativ 80% dintre instituțiile de cultură din țară care organizau de regulă activități de Noaptea Muzeelor s-au alăturat protestului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Expoziție caritabilă pentru educația copiilor defavorizați, în Cluj-Napoca. 1.000 de fluturi fluorescenți la Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor, o nouă ediție pe 18 mai. Muzeele din Cluj își vor deschide porțile până în miez de noapte.

abonare newsletter