Actualitate

Ziua Europei, sărbătorită la Cluj-Napoca. Festivitate de premiere, defilare a gărzii de onoare şi momente artistice.

Ziua Europei este marcată anual în data de 9 Mai, o zi dedicată păcii şi unităţii în Europa.

Ziua Europei, 9 Mai, marcată la Cluj-Napoca/Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Ziua Europei, 9 Mai, marcată la Cluj-Napoca/Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa.

 

Ziua Europei, sărbătorită la Cluj-Napoca

Joi, 9 mai, de la ora 11.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca va fi sărbătorită Ziua Europei. 


Manifestarea publică va fi organizată de către Instituția Prefectului – Județul Cluj, împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, și va cuprinde: 

  • Prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă
  • Intonarea Imnului Naţional al României şi Imnului Europei
  • Alocuţiuni privind semnificaţia Zilei Europei
  • Festivitatea de premiere a concursului şcolar „Eroi şi fapte în istoria naţională"
  • Moment artistic care va include interpretarea unor cântece, marşuri militare şi patriotice specifice momentului
  • Defilarea gărzii de onoare

La eveniment nu se vor depunde coroane de flori. 


9 mai, Ziua Europei

Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Declaraţia rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a rămas înscrisă în istoria construcţiei europene drept „declaraţia Schuman”. Textul prevedea crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse.


Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxembourg, a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale care au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.

Context istoric

În 1950, naţiunile Europei făceau încă eforturi pentru a înlătura consecinţele dezastruoase ale celui de-al Doilea Război Mondial, care încetase în 1945.


Ţările Europei erau determinate să caute modalităţi de a evita un alt război. Au ajuns la concluzia că prin punerea în comun a producţiei de cărbune şi oţel (conform Declaraţiei), un eventual război între Franţa şi Germania, rivali istorici, „ar fi nu numai de neconceput, ci şi imposibil din punct de vedere material”, potrivit europa.eu

De bună seamă, reunirea intereselor economice a contribuit la creşterea standardelor de viaţă şi la crearea unei Europe mai unite. Posibilitatea de a adera la CECO le-a fost oferită şi altor ţări.

CITEŞTE ŞI
O lecție de istorie: Ce am sărbătorit noi, românii, în 9 mai? Când e Ziua Victoriei, Ziua Europei și Ziua Independenței?

De altfel, în fostele state ale URSS pe 9 mai este marcată încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, prin semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste. În 2024, se împlinesc 79 de ani de la încheierea în Europa a celui mai sângeros conflict militar din istorie. În Uniunea Europeană, acest moment istoric este marcat în data de 8 mai. 

În plus, în acest an, România aniversează 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O lecție de istorie: Ce am sărbătorit noi, românii, în 9 mai? Când e Ziua Victoriei, Ziua Europei și Ziua Independenței?

Ziua Europei. 9 Mai, o zi dedicată păcii și unității

abonare newsletter