Actualitate

Noi substanţe cu efect psihoactiv, introduse de Guvern pe lista drogurilor de mare risc

Noi substanțe vor fi introduse pe lista drogurilor de mare risc în vederea combaterii traficului și consumului de droguri.

Noi substanțe vor fi introduse pe lista drogurilor de mare risc/Foto: Depositphotos.com Noi substanțe vor fi introduse pe lista drogurilor de mare risc/Foto: Depositphotos.com

 

 


Guvernul urmează să adopte un proiect de lege în baza căruia şase noi substanţe vor fi introduse pe lista drogurilor de mare risc. Proiectul va fi transmis Parlamentului, cu solicitarea a de a fi analizat şi votat în procedură de urgenţă.

 


Este vorba despre drogurile de mare risc: 2-methyl-AP-237, etazene, etonitazepyne, protonitazene, ADB-BUTINACA, alpha-PiHP.

CITEȘTE ȘI: 
Legea „2 Mai” a fost adoptată de deputați. Traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare.

„Vor fi introduse într-o anexă la legea 143 din 2000 privind substanţele care constituie droguri şi precursori de droguri, fiind în acest moment controlate legal. Cea de-a şaptea substanţă, intitulată 3-methylmethcathinone, este deja inclusă în control legislativ, începând cu anul 2023, prin legea 77. În acest fel aliniem legislaţia noastră unei rezoluţii a Comisiei Naţiunilor Unite privind Stupefiantele, care a fost luată anul trecut în 13-17 martie, la Viena, la cea de-a 66-a sesiune a acestei comisii. Închidem cercul substanţelor de mare risc, care pot să provoace daune foarte grave consumatorilor. Măsura se încadrează într-un complex mai mare de acţiuni, pe care l-am pus în mişcare la Ministerul Afacerilor Interne, nu numai sub aspect de întărire a cadrului normativ, ci şi sub aspect operativ, prin acţiuni concrete desfăşurate de Poliţia Română, prin structuri specializate”, a declarat ministrul de Interne Cătălin Predoiu.


Săptămâna aceasta a fost adoptată de deputați Legea „2 Mai”, iar traficanții de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Proiectul votat prevede majorarea pedepselor cu închisoarea la trei până la 10 ani în cazul efectuării de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, precum şi eliminarea posibilităţii executării pedepsei sub supraveghere în cazul traficului de droguri de mare risc şi traficului internaţional de droguri de mare risc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Închisoare cu executare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care produc accidente mortale. Legea „Anastasia”, în vigoare de azi

Legea „2 Mai” a fost adoptată de deputați. Traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter