Actualitate

Analiză. Accesul la servicii medicale ori la un loc de muncă și plata chiriei, printre dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii ucraineni refugiaţi în România.

Accesul la un loc de muncă sau la servicii medicale, dar și problema chiriei sunt printre principalele provocări cărora trebuie să le facă față cetățenii ucraineni refugiați în România.

Plata chiriei, găsirea unui loc de muncă și accesul la servicii medicale, nevoi greu de acoperit pentru refugiații ucraineni din România/Foto: pixabay.com Plata chiriei, găsirea unui loc de muncă și accesul la servicii medicale, nevoi greu de acoperit pentru refugiații ucraineni din România/Foto: pixabay.com

 

 


Doar 10% dintre părinţii copiilor ucraineni refugiaţi în România îşi pot acoperi toate nevoile de bază, 26% majoritatea nevoilor, 60% parţial/unele nevoi, 4% nicio nevoie, relevă o analiză a Asociaţiei Salvaţi Copiii derulată pe parcursul lunii februarie.

 


Plata chiriei, găsirea unui loc de muncă și accesul la servicii medicale, nevoi greu de acoperit

Dintre nevoile pe care aceştia nu le pot acoperi, cele mai frecvente (74%) sunt legate de plata chiriei şi a utilităţilor, 54% sunt legate de vizite la doctor şi achiziţia de medicamente, 43% de îmbrăcăminte şi încălţăminte, 39% sunt legate de articole pentru uz casnic, 32% de mâncare, informează sursa citată.

93% dintre respondenţi locuiesc în apartamente sau case închiriate, 2,86% în centre de cazare puse la dispoziţie de guvern, 2,39% la persoane private, fără a plăti chirie.


Pe plan educaţional, 34% dintre copii au nevoie de sprijin pentru învăţarea limbii române, 28% necesită echipamente IT, 15% rechizite, 10% programe afterschool.

În privinţa accesului la servicii medicale pentru copii, 37% au răspuns că serviciile medicale sunt accesibile, 45% au răspuns că sunt dificil de accesat, 6% au răspuns ca nu au deloc acces, 10% au menţionat că nu au nevoie de aceste servicii, 2% preferând să nu raspundă.


CITEȘTE ȘI: 
Au furat 2,6 mil. lei de la refugiați. 117 persoane și funcționari, inclusiv în Cluj, au cazat ucraineni doar pe hârtie

Referitor la serviciile medicale pentru adulţi, 30% au răspuns că serviciile sunt accesibile, 54% au răspuns ca sunt dificil de accesat, 7% au răspuns că nu au deloc acces, pe când 9% au menţionat că nu au nevoie de servicii medicale.

62% dintre refugiaţii intervievaţi nu erau angajaţi la momentul aplicării chestionarului, 17% erau angajaţi cu contract în România, 11% lucrează la distanţă pentru o companie din afara României, 7% sunt angajaţi fără contract de muncă, iar 3% sunt pensionaţi.


Conform analizei, lipsa abilităţilor de comunicare în limba română este cauza pe care o declară cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina ca impediment pentru angajare (65%), urmată de nevoia de îngrijire a unui membru al familiei (adult sau copil) (54%).

De ce nu vor ucrainenii să rămână în România?

Deşi răspunsul la întrebarea dacă vor sa rămână să locuiască în România, în mare parte este „nu” sau „nu ştiu”, cei care confirmă că vor rămâne adaugă ca aceasta este opţiunea copiilor şi faptul că aceştia îşi fac deja studiile aici (copiii demonstrând în acest mod necesitatea lor de integrare). Cei care nu îşi văd viitorul aici menţionează dificultatea de a găsi un loc de muncă şi cea de a învăţa limba română, dorul de casă şi de cei apropiaţi.

Majoritatea nu vor pentru copiii lor abandonarea şcolii online din Ucraina, iar frecventarea paralelă este dificilă, bariera lingvistică fiind şi aici o problemă.

CITEȘTE ȘI: 
Peste 7.300 de copii ucraineni, înscrişi în sistemul de învăţământ din România! În Cluj există un centru pentru copiii refugiați

Analiza de nevoi a refugiaţilor ucraineni a fost derulată pe parcursul lunii februarie, printr-o analiză cantitativă (chestionar), căreia i-a fost adăugată o parte calitativă, reprezentată prin 22 de focus grupuri ce cuprind trei categorii de vârstă (copii, adolescenţi şi adulţi).

Potrivit Salvaţi Copiii, printre nevoile importante rezultate în urma desfăşurării analizei se numără: facilitarea accesului la educaţie (prin cursuri intensive de limba română, eventual cu burse/campanii de conştientizare şi acceptare a necesităţii de integrare pentru reducerea riscului de bullying in şcoală (campanii pentru cetăţenii români); crearea unor oportunităţi pentru a facilita accesul la activităţile sportive, pregătirea sportivilor de performanţă; transport gratuit pentru copiii ucraineni, la fel ca şi pentru cei români; facilitarea accesului la serviciile medicale prin informarea medicilor de familie în primul rând (încă nu este cunoscută procedura de înscriere pe platformă pentru a configura statutul de asigurat).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Războiul din Ucraina - Comisarul ONU pentru refugiaţi atrage atenţia că situaţia umanitară este foarte gravă

abonare newsletter