Actualitate

Astăzi este Ziua internaţională a limbii materne

Ziua internaţională a limbii materne este marcată în fiecare an, la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume.

Astăzi este Ziua internaţională a limbii materne FOTO: Pixabay Astăzi este Ziua internaţională a limbii materne FOTO: Pixabay

 

 


Data aleasă aminteşte de evenimentele ce au avut loc la 21 februarie 1952, când mai mulţi studenţi, care demonstrau în Dhaka pentru recunoaşterea limbii lor materne „bangla'' drept una din cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împuşcaţi de forţele de poliţie, scrie Agerpres.

Această zi a fost proclamată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, prilejul cu care statele membre ale ONU s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare.


A fost celebrată pentru prima dată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 2000. Ulterior, Adunarea Generală a ONU, prin rezoluţia din 16 mai 2007, a invitat statele membre „să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii". De asemenea, a proclamat anul 2008 ca Anul Internaţional al limbilor, pentru a promova unitatea în diversitate şi înţelegerea internaţională, prin multilingvism şi multiculturalism.


Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial şi o componentă esenţială în procesul de definire şi perpetuare a identităţii fiecărei minorităţi naţionale.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

CITEȘTE ȘI:

Ziua internațională a bărbaților, sărbătorită pe 19 noiembrie

Ce sărbătorim pe 1 octombrie? Este ziua internațională a cafelei

Ziua internațională a donatorului de sânge. „În fiecare zi există persoane care au nevoie de sânge pentru a trăi!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter