Actualitate

Ziua internațională a donatorului de sânge. „În fiecare zi există persoane care au nevoie de sânge pentru a trăi!”

Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată în fiecare an în 14 iunie. Prntr-un gest simbolic de recunoștință, clujenii care vor dona sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiu vor fi răsplătiți cu premii.

Ziua mondială a donatorului de sânge. Clujenii, invitați să doneze sânge/Foto: Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj Ziua mondială a donatorului de sânge. Clujenii, invitați să doneze sânge/Foto: Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj

 

 


Marcarea anuală a zilei donatorului de sânge favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, reprezintă un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi.

 


În acest an, sloganul campaniei pentru Ziua mondială a donatorului de sânge, "Dă sânge, dă plasmă, împarte viaţă, împarte des", se concentrează pe pacienţii care au nevoie de suport pentru transfuzii pe tot parcursul vieţii şi subliniază rolul pe care fiecare persoană îl poate juca, oferind un dar valoros de sânge sau plasmă.

Clujenii, invitați să doneze sânge

Miercuri, 14 iunie 2023, clujenii sunt invitați la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj pentru a dona sânge. 


Potrivit reprezentanților centrului, nimeni nu trebuie să rămână indiferent la nevoia semenilor de a fi ajutați prin generozitate, astfel încât Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiu a organizat periodic campanii cărora s-au alăturat asociațiile și instituțiile din oraș, iar clujenii cu inimă mare au răspuns apelurilor de donare de sânge în perioade dificile, atunci când nevoia de sânge și produse sanguine a fost mai acută

Spre exemplu, în martie 2023, atunci când centrul clujean se confrunta cu o criză severă de sânge, clujenii au fost chemați să doneze prin intermediul unui apel public, context în care era nevoie de toate grupele de sânge, în special grupele 0-, 0+ și AB-.


„Este nevoie de sânge, în special grupele: 0-(negativ), 0+ (pozitiv) și AB- (negativ)! 

Deoarece în fiecare zi există persoane care au nevoie de sânge pentru a trăi, vă invităm să fiți eroul cuiva”, semnalau reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină din Cluj. 


De ziua internațională a donatorului de sânge, clujenii sunt chemați să doneze, context în care printr-un gest simbolic de recunoștință aceștia urmează să fie premiați.

Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Apel pentru donare de sânge, în Cluj! Este mare nevoie de toate grupele de sânge

CRIZĂ de sânge la Cluj. Spitalele primesc rezerve din alte județe

abonare newsletter