Timp Liber

Ziua internațională a bărbaților, sărbătorită pe 19 noiembrie

În fiecare an, în data de 19 noiembrie, se sărbătorește Ziua internațională a bărbaților.

Astăzi este Ziua internațională a bărbatului. FOTO: Depositphotos.com Astăzi este Ziua internațională a bărbatului. FOTO: Depositphotos.com

 

 


La 19 noiembrie 2023 este marcată Ziua internaţională a bărbaţilor prin care se urmăreşte sprijinirea fiecărei persoane în parte, a familiilor, a comunităţilor religioase, a organizaţiilor guvernamentale sau non-guvernamentale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţilor bărbaţilor şi băieţilor din societate, promovând necesitatea de a-i valoriza pe aceştia, sănătatea şi bunăstarea lor, potrivit www.internationalmensday.com, citat de Agerpres.

 


Dr. Jerome Teelucksingh din Trinidad & Tobago este cel care a iniţiat demersurile pentru marcarea acestei zile, sărbătorită de toate categoriile sociale.

La nivel internaţional, tema în care sunt desfăşurate manifestările pentru marcarea acestei zile în 2023 face trimitere la „Zero sinucideri în rândul bărbaţilor”, conform portalului https://internationalmensday.com/. În Australia, evenimentele dedicate acestei zile în 2023 se desfăşoară în cadrul tematicii „Bărbaţi sănătoşi, Lume sănătoasă”.


Ziua este marcată în fiecare an, din 1999 încoace

Începând cu anul 1999, sunt organizate, pentru marcarea acestei zile, slujbe religioase, manifestări, seminarii publice, forumuri, conferinţe, festivaluri sau strângeri de fonduri în scopuri caritabile, activităţi şcolare sau discursuri publice în instituţii. Este, deopotrivă, o bună oportunitate pentru a le mulţumi celor care-şi dedică viaţa în sprijinul comunităţii.

Din anul 1960, au existat pe plan internaţional numeroase iniţiative de marcare a unei astfel de zile, în marja lunii februarie, în numeroase state de pe glob. La data de 24 februarie 1969, cotidianul american New York Times relata despre încercări de instituire din partea unor grupuri de bărbaţi a zilei internaţionale a bărbatului la data de 23 februarie, asemenea zilei internaţionale a femeii, care a fost marcată pentru prima dată în 1909, potrivit internationalmensday.com.


În anul 1994, organizaţii din Statele Unite ale Americii, Europa şi Australia au marcat această zi în luna februarie, la iniţiativa profesorului Thomas Oaster, de la Universitatea din Missouri. După ce multe state au renunţat la celebrarea acestei zile, Asociaţia Malteză pentru Drepturile Bărbaţilor a continuat să o marcheze prin evenimente dedicate. În 1999, Trinidad şi Tobago au aniversat această zi la data de 19 noiembrie, demersul fiind recepţionat pozitiv în ţările din zona Caraibilor. În 2009, Comitetul Asociaţiei Malteze pentru Drepturile Bărbaţilor a votat schimbarea datei, urmând ca ziua dedicată bărbaţilor să fie sărbătorită la 19 noiembrie, similar celorlalte ţări.

Lege adoptată în România în 2016

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la 3 februarie 2016, un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului, România devenind parte la marcarea acestor sărbători internaţionale. Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, şi publicată în Monitorul Oficial la 7 martie 2016.


„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională”, menţionează raportul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, potrivit www.cdep.ro. „Sărbătorirea zilei femeii şi a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe, de a evidenţia realizările şi contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi prezentarea unor modele de urmat”, conform sursei citate anterior.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ce sărbătorim pe 1 octombrie? Este ziua internațională a cafelei

Ultimele Stiri
abonare newsletter