Actualitate

România, obligată să recupereze de la Blue Air ajutorul de stat ilegal în valoare de peste 33 de milioane de euro. Decizia Comisiei Europene.

Comisia Europeană solicită României să recupereze de la Blue Air ajutorul de stat ilegal în valoare de peste 33 de milioane de euro.

Aeronavă Blue Air/ Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Facebook.com Aeronavă Blue Air/ Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Facebook.com

 

În aprilie 2023, Comisia Europeană deschidea o investigație detaliată pentru a evalua dacă anumite măsuri de sprijin adoptate de România în favoarea companiei aeriene Blue Air Aviation au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.


 

Ajutorul de peste 33 de milioane de euro, acordat ilegal companiei Blue Air de statul român

În urma analizei, Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, aşadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat, iar România trebuie să recupereze acum de la Blue Air un ajutor de stat ilegal în valoare de aproximativ 33,84 milioane de euro (163,8 milioane lei), potrivit unei informări a Executivului comunitar. 

Blue Air se confrunta cu dificultăţi financiare din 2019. 


În august 2020, Comisia a aprobat două măsuri în favoarea companiei aeriene: o garanţie publică de aproximativ 28 de milioane de euro (aproximativ 137 de milioane lei) pentru a acoperi daunele cauzate direct de pandemia de coronavirus şi o garanţie publică de aproximativ 33,84 milioane de euro (163,8 milioane lei) aferentă unui împrumut de salvare, destinat să acopere parţial nevoile de lichidităţi ale Blue Air în următoarele şase luni.

CITEȘTE ȘI: 
Blue Air va fi preluată de statul român, care va deveni acționar majoritar al companiei

România a fost de acord ca, în cazul în care garanţia publică aferentă împrumutului pentru salvare nu va înceta după şase luni de la prima plată a ajutorului care a avut loc în octombrie 2020, să comunice Comisiei fie un plan de lichidare, fie un plan cuprinzător de restructurare a Blue Air. 


În aprilie 2021, România a comunicat un plan de restructurare care a fost apoi actualizat de mai multe ori. În noiembrie 2022, statul român a rambursat împrumutul şi a preluat o participaţie de 75% în societatea Blue Air, după ce compania aeriană şi-a suspendat activitatea în septembrie 2022.

În urma investigaţiei sale aprofundate iniţiate în aprilie 2023, Comisia a concluzionat că planul de restructurare a Blue Air nu era fezabil, coerent şi suficient de amplu pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene într-un termen rezonabil şi fără să denatureze în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică. 


CITEȘTE ȘI: 
Blue Air a intrat oficial în insolvență. Ce urmează pentru companie?

Această concluzie a fost coroborată de incapacitatea Blue Air de a-şi menţine activitatea şi de cererea sa, din martie 2023, de deschidere a procedurii de insolvenţă. Planul de restructurare nu a fost actualizat nici în urma încetării activităţii, nici a iniţierii investigaţiei aprofundate.

Măsurile care sprijină un plan de restructurare inadecvat şi nerealist, care nu este susţinut de finanţări suficiente de pe piaţă din partea investitorilor după perioada de salvare, sunt ilegale conform normelor UE privind ajutoarele de stat. România trebuie să recupereze acum de la Blue Air un ajutor de stat ilegal în valoare de 33,84 milioane de euro (163,8 milioane lei), plus dobânda aferentă.


„Sprijinul din fonduri publice acordat întreprinderilor în dificultate trebuie să fie susţinut de planuri viabile pentru a se asigura reuşita restructurării fără denaturarea nejustificată a concurenţei. În urma unei investigaţii aprofundate, am confirmat că planul de restructurare şi măsurile implementate pentru Blue Air nu sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat. România trebuie acum să recupereze ajutorul, pentru a se restabili concurenţa pe piaţa internă a serviciilor de transport aerian”, a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Investigație a Comisiei Europene după ajutorul de stat acordat de România companiei Blue Air

abonare newsletter