Actualitate

Controale la vânzătorii de petarde și artificii din Cluj. Producătorii și comercianții neautorizați, pasibili de închisoare.

Odată cu apropierea sărbătorilor apar petardele și artificiile la vânzare, iar în această perioada se vor face verificări de la ITM Cluj. Vânzătorii neautorizați sunt pasibili de închisoare.

Controale la vânzătorii de petarde și artificii/ Foto: pixabay.com Controale la vânzătorii de petarde și artificii/ Foto: pixabay.com

 

 


Echipele de control ale ITM Cluj au început controalele la vânzătorii de artificii și petarde.

 


Cei care încalcă legea sunt pasibili de închisoare, dar şi de amenzi.

În cazul în care se constată încălcări ale prevederilor legale de către agenţii economici se aplică amenzi cuprinse între 2.000 şi 15.000 LEI.


„Vânzarea articolelor  pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii.
Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice se vor amenaja în afara imobilelor cu destinaţia de locuit. Articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole, numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea inspectoratului teritorial de muncă şi a inspectoratului de poliţie judeţean şi după obţinerea acordului unităţii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă în a cărei rază de competenţă funcţionează.
Persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut şi scăzut (de divertisment sau alte scopuri decât divertisment).
Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor”, a transmis ITM Cluj.

Vânzătorii neautorizați, pasibili de închisoare

De asemenea, producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.


Comercializarea articolelor pirotehnice, din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut şi scăzut, către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Incendiul de la Iulius Mall a pornit de la petarde

Un incendiu puternic a cuprins, sâmbătă seară, un depozit de marfă de lângă Iulius Mall Cluj.


Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale pentru a stinge flăcările, iar ulterior clienții centrului comercial au fost evacuați în siguranță, din motive de securitate. 

Potrivit polițiștilor, incendiul ar fi fost cauzat de trei tineri care au aruncat cu petarde în depozit.  

„La data de 9 decembrie a.c., în jurul orei 18.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că la depozitul unui supermarket, din cadrul unui centru comercial situat în Cluj-Napoca, ar fi izbucnit un incendiu.
La fața locului, pompierii din cadrul ISU Cluj au intervenit pentru lichidarea incendiului, stabilind, din primele verificări, că acesta ar fi fost provocat
Astfel, polițiștii au demarat de îndată cercetări, iar probatoriul administrat până în acest moment, a condus la ipoteza că incendiul ar fi fost provocat de un grup de 3 tineri, care ar fi aruncat un obiect pirotehnic de mici dimensiuni în zona depozitului”, a transmis IPJ Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Incendiu puternic lângă Iulius Mall. Depozit de marfă în flăcări.

Un copil din Constanța a fost transportat cu elicopterul SMURD la spital după ce i-a EXPLODAT o petardă în mână

Ultimele Stiri
abonare newsletter