Actualitate

Nimeni nu vrea clasa „zero”. Nici măcar softul Ministerului Educaţiei

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/06/elevi.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Softul Ministerului Educaţiei pe care erau stocate datele necesare înscrierii copiilor în clasa pregătitoare şi clasa I s-a blocat ieri diminieaţă. Ministerul declanşează anchetă internă.</p>

Mulţi părinţi au mers ieri încă de la primele ore ale dimineţii la şcoli pentru a-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare, însă au avut de aşteptat câteva ore până când softul necesar s-a deblocat.

Coadă în şcolile din Cluj-Napoca ieri dimineaţă. Părinţii, cu dosare în braţe, încearcă să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare, dar culmea, nu se poate. Serverul pe care sunt stocate datele necesare înscrierii s-a blocat, iar părinţii sunt rugaţi să aştepte câteva ore sau să revină în cursul după-amiezii.

„Asta pune capac la toate. După ce ne-au explicat că totul este în regulă, că liceele şi şcolile pot să facă faţă clasei pregătitoare, nu ne putem înscrie copiii. Să ne explice ce se întâmplă. Am lăsat copilul la grădiniţă, trebuie să ajung la serviciu, nu am timp să stau aici ore în şir”, a spus extrem de supărată Anca Duma, mamă a unui copil care urmează să intre în clasa pregătitoare. La fel au reacţionat toţi părinţii prezenţi la un liceu din centrul municipiului.

Căderi de tensiune

Cătălin Baba, ministrul Educaţiei, a explicat ieri că motivul pentru care nu a funcţionat softul au fost două căderi de tensiune. Baba a cerut scuze părinţilor care au încercat să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare. „Din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei am luat măsuri pentru declanşarea unei anchete interne. De asemenea, am elaborat o procedură alternativă în cazul în care mai apar astfel de situaţii. Ancheta vizează toate structurile Ministerului, inclusiv Agenţia ROEDU.NET care se ocupă de administrarea serverelor din educaţia naţională”, a spus Cătălin Baba.

„Din punct de vedere tehnic, în timpul nopţii au fost două căderi de tensiune. Una la ora 2.00 şi alta la 4.00. Acestea au dus la blocarea serverului. Este vorba despre o problemă de hardware. A fost nevoie ca întreg programul să fie trecut pe un alt server. Problema a fost rezolvată şi de la ora 10.45 procesul de înscriere a fost reluat”, a explicat Baba.

Cu toate acestea, puţini părinţi au aşteptat deblocarea serverului, majoritatea preferând să revină zilele următoare.

Deputaţii PDL cer anchetă

Deputaţii PDL din Comisia de învăţământ îi cer ministrului Cătălin Baba o analiză corectă şi lucidă a condiţiilor care au creat dus la blocarea sistemului pentru înscrierea elevilor în clasa pregătitoare şi demiterea urgentă a persoanelor din Minister care se fac vinovate de o proastă administrare a ROEDU.NET.

„Înscrierea la şcoală în clasa pregătitoare sau în clasa I este o sărbătoare în viaţa fiecărui copil şi nu este permis nimănui să compromită un asemenea eveniment. Înţelegem că ROEDU.NET este o structură în subordinea Ministerului care nu a asigurat funcţionarea sistemului de înscriere la clasa pregătitoare şi clasa I. Indiferent de explicaţiile de natură tehnică, considerăm că situaţia a fost prost gestionată atât timp cât nu s-a avut în vedere şi o soluţie alternativă'', subliniază deputaţii PDL.

Cine răspunde?

Senatorul PNL Marius Nicoară a dat ieri publicităţii o declaraţie politică în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la înscrierile în clasa pregătitoare. El susţine în comunicatul de presă că a fost de la bun început împotriva conceptului de clasă pregătitoare. „Iată că a mai intervenit o piedică în calea clasei zero, sistemul informatic. Recunosc că nu-l luasem în calcul atunci când am spus că Ministerul Educaţiei nu este pregătit. Dovada nu a întârziat să apară şi, chiar dacă acum oficialii par decişi să caute vinovaţii, eu sunt convins că nu va plăti nimeni pentru deranjul creat, pentru eroarea din sistem şi pentru aşteptarea părinţilor…“, susţine Nicoară.

abonare newsletter